Ga naar de inhoud
VvE vaak niet unaniem akkoord

VEH: verduurzaming koopappartement moet makkelijker

Beeld © Getty Images.

Jij wilt wel zonnepanelen op het dak leggen, maar buurman Piet wil het niet. Jammer, want jullie wonen samen in een klein appartementencomplex en de beslissing binnen de Vereniging van Eigenaren (VvE) moet unaniem zijn. Daardoor stokt de verduurzaming van koopappartementen, aldus de Vereniging Eigen Huis (VEH).

Die wil dat de wet veranderd wordt, zodat woningeigenaren ook zonder toestemming van de VvE zonnepanelen kunnen leggen of dubbel glas kunnen laten plaatsen.

Wie een appartement koopt, is vaak automatisch lid van de Vereniging van Eigenaars (VvE). Ongeveer een op de zes huiseigenaren in Nederland woont in een koopappartement. De VvE zorgt voor het beheer en onderhoud van de gemeenschappelijke delen van het appartementengebouw zoals de hal, de gevel en het dak. 

Unanieme beslissing

Iedere maand leggen de appartementsbewoners daar geld voor in. Maar bij groot onderhoud is er vaak een extra inleg nodig. "Over alle investeringen moet gestemd worden", zo legt Hans Andre de la Porte van de Vereniging Eigen Huis Uit. "Bij kleine appartementencomplexen, tot vijf woningen, moet de beslissing unaniem zijn. Bij complexen met meer dan vijf woningen moet twee derde van de bewoners instemmen."

Maar niet iedereen heeft evenveel met de VvE op. Soms komen bewoners niet opdagen bij de vergaderingen, soms willen ze geen geld inleggen en al helemaal geen extra geld. "Ze hebben bijvoorbeeld niets met duurzaamheid of hebben verhuisplannen en willen dus niet meewerken. En dan komen dat dubbel glas of die zonnepanelen er dus niet. Want bewoners die wel willen, zijn soms bang voor een conflict in het trappenhuis."

Hier
Lees ook:
Hier moet je op letten bij de aanschaf van zonnepanelen

Wet aanpassen

Een op de drie appartementseigenaren wil verduurzamen, maar kan dat nu niet, stelt VEH op basis van eigen onderzoek. Daarom wil de belangenbehartiger dat het kabinet de wet aanpast. Bij het voorstel mogen woningeigenaren zonder toestemming van de VvE toch hun eigen huis voor eigen rekening en eigen risico verduurzamen, er is alleen een meldingsplicht.

"Dan is er geen nadeel voor de buren die niet meedoen. Bij dubbel glas kan het makkelijk. Bij zonnepanelen is het iets lastiger, het ligt eraan waar iemand woont," zegt De la Porte.

Op het gemeenschappelijke dak heeft iedereen een eigen plekje voor de zonnepanelen. Maar er moeten wel kabels getrokken worden.

Kabels langs de buren

"Als iemand op de bovenste verdieping woont, net onder het dak, is dat niet zo lastig. Maar wat als iemand vier verdiepingen lager woont? Dan lopen de kabels ook langs de buren. Dan kan het niet. Maar we willen het met aanpassing van de wet in ieder geval makkelijker maken voor mensen die hoog wonen of mensen die dubbel glas willen plaatsen."

Klantenstops
Lees ook:
Klantenstops en maanden wachttijd, iedereen wil zonnepanelen

Lakje verf

Energie-expert Laetitia Ouillet spreekt van een herkenbaar probleem. "Anderhalf miljoen huishoudens zitten vast in een VvE-constructie. Maar die verenigingen zijn vaak opgericht in de jaren '50 of '60 en helemaal niet bedoeld om beslissingen over verduurzamingsmaatregelen te nemen. Ze gaan over dakreparaties en een lakje verf. Maar niet over de transformatie van een gebouw, wat verduurzaming in wezen is."

De aanpassing van de wet zoals de VEH voorstelt, gaat Ouillet niet ver genoeg. "Bij warmtetransitie gaat het om meer dan om zonnepanelen. Kijk waar je tegenaan komt bij verduurzaming van een pand en de aanleg van warmtenetwerken. De regelgeving moet veel verder op de schop dan met de aanpassing die de Vereniging Eigen Huis nu voorstelt."

Door de hoge energieprijs zijn zonnepanelen jaren eerder terugverdiend, legt Carien ten Have uit in onderstaande video:

Zonnepanelen jaren eerder terugverdiend door hoge energieprijs

02:22