Ga naar de inhoud
Levertijden nog lang

Vorig jaar de helft meer warmtepompen verkocht

Een combinatie van een cv-installatie met een warmtepomp. Beeld © ANP / Kees van de Veen

In 2021 werden in ons land 368.000 warmtepompen verkocht. Dat is een stijging van bijna 60 procent in vergelijking met het jaar ervoor. De verkopen zullen dit jaar en de komende jaren nog veel verder toenemen, denkt de branche.

De overgrote meerderheid van de vorig jaar geïnstalleerde warmtepompen, namelijk 325.000, kwamen in woningen te staan, blijkt uit cijfers van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek). De rest was voor onder meer kantoren, scholen en winkels.

Alles bij elkaar zijn de 1,3 miljoen warmtepompen die er eind vorig jaar in ons land waren, overigens goed voor nog maar een relatief klein, maar wel groeiend, deel van de totale energie die in Nederland wordt opgewekt.

Vanaf
Lees ook:
Vanaf 2026 minstens hybride warmtepomp verplicht bij vervanging cv

Van het verbruik van hernieuwbare energie kwam vorig jaar namelijk 6 procent van warmtepompen. En hernieuwbare energie was goed voor slechts 12 procent van de totale hoeveelheid energie die in ons land werd gebruikt. Daarmee zorgden warmtepompen dus voor 0,7 procent van het totale energieverbruik.

Groei

Maar dat gaat veranderen, denkt Frank Agterberg, voorzitter van Vereniging Warmtepompen, de brancheverenging van leveranciers van warmtepompen in ons land. Zo werden er dit jaar tot en met augustus al 84 procent meer warmtepompen verkocht ten opzichte van dezelfde periode van een jaar eerder. Daarbij gaat het om zogeheten buitenlucht- en bodemgekoppelde warmtepompen.

De
Lees ook:
De verplichte hybride warmtepomp: dit betekent het voor jou

Het CBS rekent in de totaalcijfers van warmtepompen ook lucht-lucht warmtepompen mee. Deze zijn ook bekend als (omkeerbare) airco’s. Deze benutten buitenluchtwarmte en geven deze af aan een luchtverwarmingssysteem.

Voor het merendeel worden deze ingezet voor koeling, maar in toenemende mate ok als (bij-)verwarming van niet-permantent verwarmde ruimtes en bijgebouwen. Deze buitenlucht-lucht warmtepompen zijn ook bekend als omkeerbare airco’s.

Tekorten

Dit jaar hadden er nog veel meer warmtepompen kunnen zijn geïnstalleerd, maar tekorten aan materialen, vooral chips, vormen een beperking, aldus Agterberg. "De levertijd is hierdoor opgelopen tot gemiddeld negen maanden." Agterberg verwacht dat die tekorten en daarmee de levertijden in het komende jaar zullen teruglopen, maar daarna doelt de volgende bottleneck op: een tekort aan installateurs.

'Vervangen
Lees ook:
'Vervangen cv-ketels door warmtepompen moet 4 tot 5 keer zo snel'

Niettemin denkt Agterberg dat de levertijd over twaalf maanden wat zal kunnen afnemen. Als meer installateurs meer routine krijgen in het installeren, zal de installatietijd van warmtepompen kunnen halveren, zegt hij. 

Steeds meer in bestaande woningen

Door de hoge gasprijs steeg de vraag naar warmtepompen vanaf december vorig jaar, zegt Agterberg. Hij is verheugd dat nu ook de vraag voor bestaande woningen toeneemt. Aanvankelijk werden warmtepompen namelijk met name in nieuwbouwwoningen geïnstalleerd.

Vanaf 1 juli 2018 mogen nieuwe woningen immers in principe niet meer op het gasnet worden aangesloten. De meeste mensen kiezen dan voor een warmtepomp.

Maar nu komen ze ook steeds meer in bestaande woningen. De branche zal er in slagen om van 2022 tot en met 2024 125.000 warmtepompen in de bestaande bouw te leveren, aldus Agterberg. "We moeten dus nog wel een flinke slag maken."

1 miljoen in bestaande bouw

Vanaf 2026, wanneer er geen gewone cv-ketels meer mogen worden geïnstalleerd bij vervanging van een gasketel, maar alleen nog hybride of volledig elektrische warmtepompen, zullen installateurs minimaal 200.000 warmtepompen per jaar kunnen installeren, zegt hij. "Ongeveer 60.000 voor nieuwbouwwoningen en 140.000 voor bestaande woningen. Daarmee is het doel van ministers De Jonge en Jetten van 1 miljoen warmtepompen in de bestaande bouw in zicht."

Minister De Jonge zegt in een reactie dat hij blij is met de toename van het aantal warmtepompen. ''De warmtepomp is een stuk groener en verdient zich in de helft van zijn bestaan compleet terug. Dat betekent dat je daarna minimaal zeven jaar een heel stuk minder betaalt aan energie dan met je oude cv-installatie. Juist daarom stimuleren we als kabinet dit soort verduurzamingsmaatregelen met korting''.

In onderstaande video zie jeof er wel genoeg plek is op ons elektriciteitsnet voor warmtepompen, zonnepanelen en elektrische auto's:

Zonnepanelen, laadpalen, warmtepompen: ons stroomnet kraakt in zijn voegen

02:41