Prijsplafonds energie

'Kabinet moet juist stroom betaalbaar maken'

23 september 2022 17:51 Aangepast: 23 september 2022 19:34
Beeld © ANP / Evert Elzinga

Huishoudens met een warmtepomp en een elektrische auto komen er bekaaid van af in de kabinetsplannen, zeggen energiedeskundigen in een speciale uitzending van RTL Z. "We maken aardgas een stuk betaalbaarder, maar elektriciteit blijft duur."

Dat zeggen directeur Olof van der Gaag van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) en woordvoerder Joyce Donat van de Consumentenbond. Zij beantwoordden vragen van consumenten over de hoogte van het prijsplafond voor stroom. Dat deden zij in een extra uitzending op RTL Z waarin kijkers vragen konden stellen.

In onderstaande video leggen we uit wat een maximumprijs voor gas en stroom voor jou betekent:

'Elektriciteit blijft duur'

"We zijn aan de ene kant mensen aan het stimuleren om een warmtepomp en een elektrische auto te kiezen, en aan de andere kant gaan we nu aardgas een stuk betaalbaarder maken voor mensen en blijft elektriciteit duur", aldus Van der Gaag.

Donat valt hem bij. "Bij dit prijsplafond kom je niet goed uit met een warmtepomp, zeker niet. We hebben berekeningen gemaakt waaruit blijkt dat je een hybride warmtepomp bij wijze van spreken beter uit kan zetten en weer op gas kunt gaan koken."

In onderstaande video leggen we uit of energiebedrijven wel tussentijds hun prijzen voor stroom en gas mogen verhogen:

'We willen juist van gas af'

Van der Gaag is niet te spreken over de aandacht voor duurzaamheid in het noodpakket. "Wij zijn heel kritisch over dit aspect van de plannen. Er wordt heel veel geld uitgegeven om aardgas goedkoper te maken, maar dat is de energiebron waar we vanaf willen. Er wordt naar verhouding veel minder geld uitgetrokken om elektriciteit betaalbaar te houden."

Donat wijst naar het kabinetsbeleid van de afgelopen tijd. "Het kan niet zo zijn dat je keurig je best doet en het beleid volgt van de overheid en er nu bekaaid afkomt en honderden euro’s meer betaalt. Minister Jetten zei een paar maanden geleden nog dat iedereen aan de warmtepomp moest."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Energiebedrijven in de fout met prijsverhoging: te laat aangekondigd

'Maak juist elektriciteit betaalbaar'

Beiden roepen het kabinet dan ook op om het prijsplafond te veranderen.

"Iedereen die elektrisch rijdt, betaalt ook de hoofdprijs voor zijn stroom.We zijn aan de ene kant mensen aan het stimuleren om voor een warmtepomp en een elektrische auto te kiezen, en aan de andere kant gaan we nu aardgas een stuk betaalbaarder maken voor mensen en blijft elektriciteit duur. In het prijsplafond moet de verhouding veranderen tussen gas en elektriciteit."

Kijk hier de hele extra uitzending terug: jouw vragen over de energierekening beantwoord:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van