Ga naar de inhoud
Reken je niet rijk

Benzineprijs was dit jaar niet eerder zo laag

Beeld © ANP

Goed nieuws voor de autobezitter. Tanken was in Nederland dit jaar niet eerder zo goedkoop als nu, zo becijfert consumentencollectief UnitedConsumers. En de prijs van zowel benzine als diesel zullen verder dalen, zo verwacht directeur Paul van Selms.

Hoewel je bij veel onbemande tankstations voor minder je slag kunt slaan, ligt de adviesprijs voor een liter Euro 95 nu op 2,092 euro. Begin januari was dat iets meer, maar vergeleken met de bedragen die we na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne betaalden, is het bijna 50 cent minder. Wel zit de accijnsverlaging natuurlijk bij die lagere prijs.

Vat olie

De goedkopere benzine wordt verder veroorzaakt door de lagere prijs van olie, zo zegt Van Selms. Een vat Brent-olie kost momenteel ongeveer 90 dollar. Dat is het niveau van voor de oorlog in Oekraïne.

"De oorlog duurt inmiddels ongeveer 200 dagen. In de begindagen waren we erg afhankelijk van Russische olie, maar inmiddels hebben we alternatieven gevonden in andere landen", zo zegt Van Selms.

Benzineprijs
Lees ook:
Benzineprijs blijft dalen, op veel plekken weer onder de 2 euro

Accijns

Zijn verwachting is dat de olieprijs nog verder zal dalen, waardoor ook de benzine - en dieselprijs verder naar beneden zullen gaan. "Reken je echter niet rijk", waarschuwt Van Selms de Nederlandse consument. "De accijnsverlaging wordt mogelijk begin volgend jaar ook weer afgeschaft."

De dieselprijs ligt op 2,11 euro. Tot eind vorige maand kwam het niet eerder voor dat diesel meer kostte dan benzine. "Grootverbruikers sluiten vaak langetermijncontracten af met hun energieleveranciers. Eerst werd daarbij naar de gasprijs gekeken, maar omdat die zo hoog en volatiel is, wordt nu gekeken naar de dieselprijs. Daardoor stijgen die prijzen."