Ga naar de inhoud
Verlof

Mag je werkgever je nu al naar je kerstvakantieplannen vragen?

Oudjaarsavond op Regent Street in Londen. Beeld © Getty

Het is september, de scholen zijn weer begonnen, de pepernoten liggen al in de winkel en je werkgever vraagt of je voor het einde van de maand wilt doorgeven of je nog vrij wilt in de kerstvakantie. Mag dat zomaar en belangrijker nog: moet je het dan ook meteen doen?

Voor veel werkenden is het een terugkerende frustratie: het inplannen van de zomer- en kerstvakantie. Werkgevers willen altijd zo vroeg mogelijk weten of je nog vrij neemt; als werknemer wil je het liefst nog zo lang mogelijk de tijd hebben om te kiezen. 

"Als werkgever wil je het werk organiseren", zegt arbeidsrechtadvocaat Morgane Veenhuijzen. "Heb ik genoeg mensen om de kerstdagen door te komen? Je kunt het je werknemers altijd vragen af ze hun vakantieplannen willen doorgeven."

Niet verplicht

Alleen, je voelt de maar al aankomen, als werknemer ben je wettelijk niet verplicht om dat ook daadwerkelijk te doen. Soms weet je je plannen gewoon nog niet en van de wet hoef je niet x maanden van tevoren een vakantieaanvraag te doen.

"In de wet staat dat de vakantie wordt vastgesteld aan de hand van de vakantieaanvraag van de werknemer", zegt Veenhuijzen. "De werkgever is verplicht om daar binnen twee weken antwoord op te geven. Geen antwoord betekent automatisch dat je vakantieaanvraag is goedgekeurd."

Vrij
Lees ook:
Vrij vragen voor vakantie? Dit is wat je werkgever mag weigeren

Werkgevers willen ook nog weleens zeggen: we komen terug op je vakantieaanvraag. Maar daarmee pleit je jezelf niet vrij van die verplichting om binnen twee weken te antwoorden, aldus Veenhuijzen. 

Voor je eigen bestwil

Hoewel er geen verplichting is om je vakantie nu al door te geven, kan het overigens in je eigen belang zijn om dat wél te doen, waarschuwt Veenhuijzen. "Als werkgever mag je namelijk wel zeggen: ik krijg het rooster niet meer rond, dus jouw vakantieaanvraag moet ik afwijzen. In een ziekenhuis bijvoorbeeld moeten alle diensten nou een keer gevuld worden."

Concentratiedipje
Lees ook:
Concentratiedipje na de vakantie is heel normaal: 'Je moet er even inkomen'

Ook mag hij of zij je verlof intrekken als er een 'zwaarwegend bedrijfsbelang' is dat de bedrijfsvoering in gevaar brengt

Eigen regels

Als werkgever kun je nog wat doen om te zorgen dat je personeel de vakantiewensen toch op tijd doorgeeft, vertelt de arbeidsrechtadvocaat. "Je kunt een vakantieregeling opstellen voor je bedrijf, waarin je regels opstelt voor vakantieaanvragen. Die regeling moet je wel op tijd kenbaar maken, bijvoorbeeld aan het begin van ieder jaar."

Ook collectieve vrije en vakantiedagen kun je in zo'n regeling kwijt, zoals de bouwvak of de vrijdag tussen Hemelvaart en het daaropvolgende weekend. Je ziet ook weleens dat een bepaalde branche het in de cao opneemt. 

Werken
Lees ook:
Werken tijdens de kerstdagen? Dit zijn je rechten

Bij het advocatenkantoor waar Veenhuijzen werkt, krijgen ze vaak de vraag van werkgevers of zij hun werknemers kunnen dwingen om vrij te nemen. "Bedrijven zeggen dan: we hebben het heel rustig in de kerstvakantie, de helft van het aantal orders, kunnen we mensen verplicht vakantiedagen op laten nemen? Nee, dat kan dus niet zomaar. Met corona zagen we het ook, dat bedrijven dat af wilden dwingen."

Stuwmeer aan vakantiedagen

Het omgekeerde ziet ze ook veel voorbijkomen. "We werken veel met ict- en multimediabedrijven, waar mensen echt stuwmeren aan vakantiedagen opbouwen. De werkgever moet hen er expliciet op wijzen dat die vakantiedagen op gegeven moment vervallen - maar kan ze dus niet dwingen de dagen op te nemen. Tenzij dat in het kader van goed werkgeverschap gebeurt, omdat iemand alleen maar aan het werk is en zichzelf voorbij loopt."

En waarom vakantie opnemen zo belangrijk is, dat zie je in onderstaande video:

Dit is waarom vakantie vieren zo belangrijk is

04:11