Ga naar de inhoud
'Medewerkers vasthouden'

Dit bedrijf betaalt helft energierekening van het personeel

Jeroen van Leeuwen, mede-eigenaar en algemeen directeur van Dael Groep, tussen nog ingepakte warmtepompen. Beeld © Dael Groep

Nu de energiekosten de pan uit rijzen proberen sommige bedrijven het personeel tegemoet te komen. Installatiebedrijf Dael Groep uit Maasdijk betaalt de komende winter de helft van de energierekening van de werknemers. Ook krijgen ze korting op het verduurzamen van hun huis. "We hopen zo ook medewerkers vast te houden."

Van november tot en met maart, dus vijf maanden lang, betaalt Dael Groep uit het Zuid-Hollandse Maasdijk de helft van de gas- en elektriciteitsrekening van de ruim 200 medewerkers. Daarbij geldt een maximum van 350 euro per maand, vertelt Jeroen van Leeuwen, mede-eigenaar en algemeen directeur van het bedrijf.

En om ervoor te zorgen dat ze de winter daarop niet weer een hoge energierekening krijgen, kunnen de medewerkers van het bedrijf tegen gunstige voorwaarden onder meer een warmtepomp en zonnepanelen kopen.

In deze video zie je hoe je een huis van honderd jaar in de winter een beetje betaalbaar warm houdt: 

Je woning verduurzamen #1: isoleren kun je leren

05:40

Gunstige lening

Ze kunnen daarbij profiteren van het feit dat Dael Groep, omdat het veel zonnepanelen en warmtepompen inkoopt voor klanten, groot inkoopt en dus betere prijzen kan bedingen bij leveranciers. Verder worden warmtepompen en zonnepanelen ook nog eens tegen gunstige voorwaarden geïnstalleerd.

Medewerkers die de verduurzaming niet in één keer kunnen betalen kunnen ook nog eens een lening krijgen tegen aantrekkelijke voorwaarden. Hoe hoog de rente zal zijn wil Van Leeuwen nu niet kwijt. Deze zal in ieder geval vergelijkbaar zijn met wat je nu betaalt aan hypotheekrente, zegt hij. 

Dit
Lees ook:
Dit bedrijf moet fiscus 120.000 euro betalen om gratis gezonde lunch medewerkers

Medewerkers vasthouden

Op deze manier wil Van Leeuwen zijn medewerkers helpen in deze tijden van hoge gas- elektriciteitsprijzen, zegt hij. Maar hij geeft toe dat hij zo ook hoopt medewerkers vast te houden.

De actie is niet in eerste instantie bedoeld om Dael Groep aantrekkelijker te maken voor nieuwe medewerkers, zegt hij. Dat zou volgens hem wel wat duur worden: "LinkedIn en Indeed zijn dan wel wat goedkoper."

Op
Lees ook:
Op deze manieren worden we gedwongen om te verduurzamen

Kost geld

De actie kost Dael Groep sowieso flink wat geld. Er werken namelijk ruim 200 mensen. De regeling kost het bedrijf maximaal 70.000 euro, zegt Van Leeuwen. Verder maakt het bedrijf kosten vanwege de gunstige voorwaarden van installatie. Maar over de korting die het personeel daarop krijgt wil hij niet ingaan.

En het bedrijf zal in die tijd niet bij een klant aan de slag kunnen. Over het bedrag dat daarmee gemoeid is, wil Van Leeuwen nu nog niets zeggen. De korting op installatie krijgen de medewerkers binnenkort te horen op een voorlichtingsbijeenkomst.

Extra loonheffing

Mogelijk zal Dael Groep ook extra belasting moeten betalen, erkent Van Leeuwen, omdat de fiscus de regelingen zal zien als loon of loon in natura. Boven een drempel die varieert per bedrijf, geldt namelijk een tarief van 80 procent loonheffing. Dat zal niet voor elke werknemer gelden, sommigen zullen hun huis al verduurzaamd hebben en dus niet of slechts deels in aanmerking komen voor de actie.

Wat voor bedrag Dael hierdoor extra aan loonbelasting zal moeten betalen, is nog niet berekend, zegt Van Leeuwen.

In deze video zie je hoe je je huis van het gas afhaalt: 

Je woning verduurzamen #2: van het gas af

04:48