Vier uur van tevoren op de luchthaven om hopelijk je vliegtuig te halen? De allerrijksten hoeven zich daar niet druk over te maken. Want ze stappen wel in hun privévliegtuig. Dit jaar deden ze dat bijna een derde vaker dan vóór corona.
Dat schrijft persbureau Bloomberg op basis van gegevens die de European Business Aviation Association opstelde.
Van de populaire steden in ons werelddeel was in het Italiaanse Napels sprake van de grootste toename van mensen die een privévlucht maakten: een ruimschootse verdubbeling.

Schiphol: +73 procent
Maar op de tweede plek komt Schiphol, met een groei van 73 procent in vergelijking met voor het uitbreken van de coronapandemie.
Ook in Berlijn, Istanboel, Hamburg, Malaga en Tel Aviv was sprake van een groei met meer dan de helft.
Mallorca en Ibiza
Als je kijkt naar absolute aantallen dan waren de vliegvelden van Londen het drukst, met 12.000 privévluchten in juli.
De populairste bestemmingen voor privévliegtuigen waren in juli plaatsen rond de Middellandse Zee, zoals Mallorca, Ibiza en Nice.

Corona
Door het opheffen van de coronabeperkingen is er veel vraag naar vliegtickets. In combinatie met de personeelstekorten op luchthavens, doordat bedrijven in coronatijd personeel hebben laten gaan, zorgt dit voor grote drukte.
Verschillende maatschappijen brachten het aantal vluchten terug. Ook op Schiphol werd het mes in de capaciteit gezet om de chaos tegen te gaan.
Voor 25.000 euro naar Mykonos
Volgens luchtvaartadviesbureau WingX, dat door Bloomberg wordt aangehaald, is het aantal mensen dat voor het eerst met een privéjet vliegt met 40 procent gestegen.
De grotere vraag naar vluchten met privéjets, samen met hogere kerosineprijzen, heeft er wel voor gezorgd dat de tarieven flink zijn gestegen. Zo kost een vlucht van Parijs naar het Griekse eiland Mykonos zo'n 25.000 euro en dat is bijna het dubbele van een jaar geleden.
Voor sommige mensen is dat blijkbaar nog geen probleem.

Ophef in Frankrijk
De snelle toename van de vluchten met privéjets zorgt voor ophef vanwege het milieu. Minister van Transport Clement Beaune wil van privéjets eisen dat ze vluchtgegevens openbaar maken. Ook wil hij richtlijnen opstellen voor het gebruik van privéjets als er op dat traject ook treinen of lijnvluchten beschikbaar zijn.
Ook in het VK liggen beroemdheden, royals en andere gebruikers van privéjets onder vuur. Door de oplopende kosten van levensonderhoud, die vooral de lagere en middenklasse treffen, is de toename van het aantal privéjets een belangrijk punt van economische tegenstelling in het land geworden.