Ga naar de inhoud
Diesel weer duurder

Benzine en diesel voor het eerst bijna even duur

Korting op de accijns blijft ook in 2023 bestaan. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte

Het maakt nu qua prijs niet uit of je aan de pomp een liter euro95 of een liter diesel tankt. De adviesprijs is op een haar na gelijk.

Dat blijkt uit cijfers van consumentenorganisatie United Consumers, die de brandstofprijzen in de gaten houdt.

De adviesprijs voor een liter diesel is vandaag 2,8 eurocent gestegen in vergelijking met gisteren en dat betekent dat deze nu staat op 2,184 euro. Dat is slechts een halve eurocent minder dan de adviesprijs voor een liter euro95, waarvan de adviesprijs gelijk bleef.

Waarom
Lees ook:
Waarom het zo moeilijk is om je auto te laten staan: 'Automobilist heeft roze bril'

De prijs die je daadwerkelijk aan de pomp betaalt, is overigens vaak lager dan de adviesprijs. Veel pomphouders geven een korting, zodat je daar wat minder kwijt bent. Langs de snelweg betaal je vaak wel de adviesprijs.

Oorlog in Oekraïne

Diesel was altijd zo'n 20 eurocent per liter goedkoper dan euro95, aldus Paul van Selms, directeur van United Consumers. Maar dat prijsverschil is dus weggevallen.

Sinds de Russische inval in Oekraïne staat alles een beetje op z'n kop. De zware Russische olie is bij uitstek geschikt voor het maken van diesel. Maar door de boycot van Russische olie komt er geen olie meer uit dat land bij ons binnen.

"We halen ongeveer de helft van onze diesel uit Rusland", zei Elisabeth Post, voorzitter van brancheorganisatie TLN (Transport en Logistiek Nederland) in juni. Eind maart was in landen als Frankrijk, België, Oostenrijk en het VK diesel al duurder dan benzine. Dat is nog steeds het geval.

Geëxplodeerde aardgasprijs

Van Selms legt ook een verband met de geëxplodeerde aardgasprijs. Wij zijn gewend dat we verwarmen met en koken op aardgas, maar in andere landen wordt ook wel huisbrandolie gebruikt, legt hij uit.

'Slechts
Lees ook:
'Slechts een derde van werknemers krijgt 0,19 cent per km vergoed'

"Je kunt in de praktijk niet zomaar overstappen, maar in de markt is er wel een verband tussen de prijs van aardgas aan de ene kant en onder meer huisbrandolie en diesel aan de andere kant", aldus Van Selms.

Accijns

De accijns op benzine en diesel werd eerder dit jaar overigens verlaagd. Maar daarbij ging het om een percentage, waardoor in centen gerekend de accijns op benzine meer werd verlaagd dan die op diesel: 17 cent om 11 cent. 

Of de prijs van diesel straks ook bij ons hoger zal zijn dan die van benzine vindt Van Selms moeilijk te zeggen.

Steeds minder diesels

De hoge dieselprijs raakt overigens nu minder mensen dan voorheen, eenvoudigweg doordat er minder dielselauto's rondrijden. Vorig jaar was nog 12,5 procent van alle personenauto's die in ons land rondreden een diesel. Vijf jaar eerder was dat 16,7 procent.

Er worden ook steeds minder diesels verkocht. In 2020 kelderden de verkopen met 60 procent, waardoor nog maar 3,6 procent van de auto's die in dat jaar werden verkocht een dieselmotor hadden.

Bekijk ook: Tanken in Duitsland door lage benzineprijs

01:20