Ga naar de inhoud
Loonkloof groter

Beloning topbestuurders 40 keer hoger dan salaris gemiddelde medewerker

Lucian wie? Lucian Grainge (hier naast Billie Eilish) is ceo van muziekgigant UMG en grootverdiener van topbestuurders bij bedrijven in Nederland. Beeld © ANP Foto/AP

Bestuursvoorzitters van grote bedrijven in Nederland verdienden vorig jaar 40 keer zoveel als hun gemiddelde medewerker. Hun inkomens stegen sterk, omdat veel bedrijven sneller herstelden van de coronacrisis dan werd verwacht.

Dat herstel was terug te zien in de jaarbonussen van de topbestuurders, schrijft de Volkskrant in hun jaarlijkse onderzoek naar topinkomens. Ook de beurskoersen stegen sterk, wat een positief effect had op de aandelenpakketten van topbestuurders.

40 keer méér

De beloning van de bestuursvoorzitters van de 112 onderzochte bedrijven steeg vorig jaar met 32 procent tot gemiddeld 2,8 miljoen euro. Dat was deels terug te voeren naar de basissalarissen bij deze bedrijven, die stegen met iets minder dan 10 procent. Maar de toename zat vooral in de jaarbonussen en de aandelenpakketten, schrijft de krant, die beide ongeveer verdubbelden.

Daarmee verdienden de topmensen zo'n 40 keer méér dan hun gemiddelde medewerker. Een jaar eerder was dat nog 35 keer zoveel. Ter vergelijking: de cao-lonen stegen vorig jaar gemiddeld met 2,2 procent. 

Bob
Lees ook:
Bob van Dijk, de ceo die wél meer verdiende

Koploper in de lijst van de Volkskrant is de topman van Universal Music Group (UMG), dat vorig jaar in Amsterdam naar de beurs ging. De Britse Lucian Grainge tikte mede dankzij die succesvolle beursgang ruim 274 miljoen euro binnen.

Veel chipbedrijven

De beursnotering en het hoofdkantoor zijn weliswaar in Nederland, 'UMG is een mondiaal entertainmentconcern', voert de muziekreus aan als reden voor de beloning. Dezelfde redenering wordt gevolgd door de nummer twee op de lijst, Booking. Topman Glenn Fogel kreeg een beloning van 24,9 miljoen.

Bonus
Lees ook:
Bonus voor topman Philips? 'Alsof Poetin Nobelprijs krijgt'

De eerste Nederlander vinden we op nummer drie: Bob van Dijk, ceo van techbedrijf Prosus. Nancy McKinstry, die als topvrouw bij Wolters Kluwer jarenlang de lijst aanvoerde, staat op nummer vijf. In de top 10 verder veel chipbedrijven, zoals ASML, NXP Semiconductors en BE semiconductors.

'Verliezers' zijn er natuurlijk ook. Bestuursvoorzitter Fabien Simon van koffieconcern JDE Peet zag zijn beloning met 81 procent dalen. Al betekende dat nog steeds een inkomen van bijna 3,5 miljoen euro. De eerder-dan-gepland afzwaaiende topman van Philips, Frans van Houten, zag zijn beloning halveren.

Booking.com
Lees ook:
Booking.com zwicht na kritiek op bonussen en betaalt coronasteun terug