Ga naar de inhoud
Betaalbaar

'Bouw jaarlijks 10.000 starterswoningen van maximaal 260.000 euro'

Er moeten jaarlijks volgens de VEH minstens 10.000 nieuwe starterswoningen gebouwd worden van maximaal 260.000 euro. Beeld © Getty Images

Er moeten jaarlijks minstens 10.000 starterswoningen gebouwd worden die in de verkoop gaan voor maximaal 260.000 euro. Dat wil de Vereniging Eigen Huis (VEH). Volgens het kabinet is een koopwoning tot 355.000 euro betaalbaar voor starters, de VEH bestrijdt dat.

Voor een woning van 3,5 ton moeten kopers een minimaal jaarlijks inkomen hebben van twee keer modaal (76.000 euro), stelt de VEH. "Een eigen woning raakt daardoor voor steeds meer jonge mensen uit het zicht."

"Starters maken nauwelijks kans op een koopwoning. De politiek roept al jaren dat er iets moet gebeuren, maar echte oplossingen blijven uit. Het kabinet moet nú in actie komen," zo staat in een petitie die de belangenclub online heeft gezet.

Tweeverdieners

Tweeverdieners die samen anderhalf keer modaal verdienen (57.000 euro) kunnen met de huidige rentestand ruim 250.000 euro aan hypotheek krijgen, zolang ze geen andere financiële verplichtingen of schulden hebben.

"Met een woning van 260.000 euro sluit je aan bij het inkomen van mensen. Veel jonge werkende mensen zitten nu vast in een piepkleine studentenwoning, blijven thuis bij hun ouders of zijn noodgedwongen veroordeeld tot een peperdure huurwoning. Dat zijn scenario's die voor niemand wenselijk zijn", aldus Karsten Klein, directeur belangenbehartiging bij VEH. 

Woningcorporaties:
Lees ook:
Woningcorporaties: voer eenmalige huurverlaging eerder in

Huren omlaag

Nu het bijna Prinsjesdag is, komen ook andere belangenverenigingen met een wensenpakket. Woningcorporaties roepen het kabinet op om de geplande eenmalige huurverlaging voor mensen met lage inkomens eerder door te voeren.

Deze verlaging zou volgend jaar al in moeten gaan en niet pas in 2024, zegt corporatiekoepel Aedes. Dan kan de maatregel namelijk helpen om de koopkracht van huurders nu wat te verbeteren.

Inflatie

Aedes-voorzitter Martin van Rijn: "Huurders komen nu al in de knel door dure boodschappen en een hoge energierekening. Daar past een jaar langer wachten niet bij."

De maatregel voor de huurverlaging is onderdeel van een breder pakket aan maatregelen om sociale huurwoningen betaalbaar te houden. Gemiddeld gaan de huren van gezinnen met een inkomen onder een bepaalde grens hierdoor 57 euro omlaag, schat Aedes.

Zo willen gemeenten jou sneller aan een woning helpen

03:24