Ga naar de inhoud
Sinds record in juni

Benzineprijs blijft dalen, op veel plekken weer onder de 2 euro

Een tankstation in de buurt van Groningen. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Harold Versteeg

Langzaam maar zeker dalen de brandstofprijzen aan de pomp, dat zal niemand ontgaan zijn. Bij veel tankstations betaal je alweer minder dan 2 euro per liter.

Daarvoor zul je wel even een onbemand tankstation moeten opzoeken. Langs de snelweg liggen de prijzen nog wel hoger. De Gemiddelde Landelijke Adviesprijs (GLA) is 2,20 voor een liter Euro 95. Deze wordt bijgehouden door consumentenorganisatie United Consumers.

Het is bijna een jaar geleden dat de prijs voor een liter benzine onder de magische grens van twee euro lag volgens deze graadmeter. Dat was eind september vorig jaar.

Sindsdien is de prijs fors gestegen, de accijnsverlaging van de overheid ten spijt. In juni bereikte de prijs voor Euro 95 een record van 2,50 euro per liter.

Brandstof
15 juli:
Brandstof iets goedkoper, maar nog wel duurder dan in vakantielanden

Inmiddels is de benzineprijs al weken aan het dalen, net als de dieselprijs. Die piekte eind juni op 2,30 en daalde sindsdien bijna onafgebroken tot net iets meer dan 2 euro per liter, volgens de data van United Consumers. Ook hier geldt: bij veel tankstations ligt de prijs een stuk lager dan de adviesprijs.

Angst voor recessie

De oorzaak voor de daling zit hem in de daling van de olieprijs. Die piekte in juni maar is sindsdien gedaald uit angst voor een recessie, vertelt analist Hans van Cleef van ABN Amro. "Als die er komt, dan zal er minder vraag zijn naar olie en die onrust op de markt zie je nu al terug in de prijs."

Onzekerheid op financiële markten, of het nu vanwege het bezoek van de Amerikaanse politicus Nancy Pelosi aan Taiwan is of een renteverhoging door een centrale bank komt, zijn direct terug te zien in de olieprijs, beaamt Paul van Selms van United Consumers. En dat merk je dus ook in de prijzen aan de pomp. 

Hoeveel
Lees ook:
Hoeveel extra brandstof verbruikt je auto als je de airco aanzet?

En die zouden nog best eens verder kunnen dalen, verwacht Van Selms. "We zitten nog met relatief hoge olieprijzen", geeft hij als reden. "Als er een recessie komt en de vraag wegvalt, dan zullen de prijzen verder dalen."

Olieprijs weer omhoog

Een prijsstijging is ook mogelijk, bijvoorbeeld als het conflict tussen China en Taiwan verder escaleert, voegt hij nog toe. En als China weer helemaal opengaat doordat coronalockdowns worden opgeheven, dan gaat de olieprijs waarschijnlijk ook omhoog, verwacht Van Cleef.

En op de lange termijn verwacht hij sowieso weer prijsstijgingen. De vraag naar olie zal de komende jaren gelijk blijven of zelfs stijgen, terwijl oliemaatschappijen hun investeringen in het oppompen ervan hebben teruggeschroefd om de klimaatdoelen te halen, legt hij uit.

Of de olieprijs nu verder daalt of weer gaat stijgen: de daling van de afgelopen maanden is niet alleen voor autobezitters goed nieuws. Dat brandstof minder duur is, helpt ook in de strijd tegen de torenhoge inflatie omdat bedrijven hier minder geld aan kwijt zijn en consumenten uiteindelijk ook. 

Een boycot van Russische olie heeft niet zoveel zin

02:32
RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief