Gemiddeld 23.500 euro

Prijs occasion daalt voor het eerst in ruim een jaar

09 augustus 2022 13:17 Aangepast: 09 augustus 2022 18:12
Een tweedehandsauto is het duurst in Frankrijk. Beeld © ANP / Cor Salverius / Dijkstra

Voor het eerst sinds april vorig jaar daalt de gemiddelde prijs van een tweedehands auto. Een occasion kostte je in juli in doorsnee 277 euro (1,2 procent) minder dan een maand eerder.

Dat blijkt uit cijfers van Autoscout24, een website voor nieuwe en tweedehands auto's. Aan een gemiddelde tweedehands auto hangt nu een prijskaartje van 23.531 euro.

Dat is nog wel bijna 17 procent meer dan een jaar geleden en een kleine 32 procent meer dan in 2020.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tweedehandsauto nog nooit zo duur, maar piek lijkt in zicht

Prijs daalt vaak in de zomer

De prijs van een occasion daalt vaak in de zomermaanden, doordat consumenten dan meer geld spenderen aan vakantie en dan even niet aan een andere auto denken, waardoor de vraag wat daalt, aldus Autoscout24.

In 2020 en 2021 was dat anders, maar dat kwam door de coronacrisis.

Er worden nu meer tweedehands elektrische auto's verkocht. De prijs daarvan ligt tot 30.000 euro hoger dan van een gewone brandstofauto, aldus Dorianne Richelle, manager bij het bedrijf in Nederland, in een mail. Maar het aantal verkochte tweedehands auto's is nog zo laag, dat dit nauwelijks effect heeft op de gemiddelde prijs, zegt zij.

Vraag groter dan aanbod

Tot voor kort stegen de prijzen van tweedehandsauto's nog flink. Dat kwam doordat de vraag groter is dan het aanbod.

Verder bleven door onder meer chiptekorten de leveringen van nieuwe auto's achter, waardoor het aanbod van tweedehandsauto's (van consumenten die hun oude auto inruilen voor een nieuwe) slinkt.

Het is lastig te zeggen wat de gemiddelde occasionprijs gaat doen, aldus Richelle. Volgens veel van de aan Autoscout24 gelieerde autobedrijven blijft het aanbod laag. Maar tegelijkertijd ziet Richelle ook de eerste tekenen van een, zij het langzaam, herstel in de productie van nieuwe auto's.

Tweedehands op 50 procent van nieuwe

De gemiddelde prijs van een tweedehandsauto komt al aardig in de richting van die van een nieuwe auto. In Nederland kostte een nieuwe auto in juli volgens Autoscout24 gemiddeld 49.716 euro.

De gemiddelde prijs van een tweedehandsauto is daarmee bijna de helft van een nieuwe.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Grijs populairste autokleur, hierom kiezen we voor 'saaie' kleuren

Fransen betalen het meest

In een aantal andere Europese landen zoals België, Frankrijk, Oostenrijk en Italië gingen de prijzen in de afgelopen maand juist nog omhoog.

Fransen betalen van alle Europeanen gemiddeld het meest voor een occasion: bijna 28.000 euro. Dat is bijna 17 procent meer dan in Nederland. Ook in Duitsland, Oostenrijk en België zijn occasions duurder.

 

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore