Achterstallig salaris

Belofte op bierviltje levert amateurvoetballer 11.000 euro op

04 augustus 2022 16:22
Foto ter illustratie. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Venema Media

Telt een afspraak over je salaris ook als deze genoteerd staat op een bierviltje en een deel ervan zwart wordt uitbetaald? Ja, oordeelt het gerechtshof in Den Haag. En dat levert een amateurvoetballer toch maar mooi 11.000 euro aan achterstallig salaris op.

Daarnaast krijgt de amateurvoetballer uit Amsterdam, van wie de identiteit onbekend is, nog eens 15 procent van dit bedrag extra vergoed vanwege de late uitbetaling. Ook moet de club waar hij voor speelde zijn kosten voor onder meer een advocaat vergoeden. Bij elkaar opgeteld gaat het om een slordige 4.000 euro.

Extra salaris in contanten

En dat allemaal dankzij twee bierviltjes met salarisafspraken voor de seizoenen 2012- 2013 en 2013-2014. Daarop stonden namelijk hogere bedragen dan in de officiële arbeidsovereenkomsten van de speler. Volgens die overeenkomsten zou hij in het eerste voetbalseizoen netto 7.500 euro gaan verdienen, en in het tweede seizoen 9.000 euro.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bedrijf mag man schorsen om likkend gebaar tijdens bedrijfsuitje

Maar met de technisch directeur van de club was een hoger salaris afgesproken, van 14.500 euro voor het eerste seizoen en 13.000 euro voor het tweede seizoen. Een deel hiervan zou 'zwart' worden betaald. Volgens een vriend en toenmalig teamgenoot van de voetballer werd hem destijds beloofd dat het zwarte deel contant betaald zou worden. 

Handtekening

Deze afspraak werd op twee bierviltjes gezet, en de directeur zette er zijn handtekening onder. Volgens de directeur was het alleen geen afspraak, maar ging het om bedragen die de voetballer wilde verdienen. Hij zou hier naar eigen zeggen eerst nog goedkeuring voor moeten krijgen van het bestuur van de club. 

En dus was het helemaal geen afspraak, volgens de directeur. In de rechtszaal kon hij zich alleen niet meer herinneren of er nu een akkoord was van het bestuur of niet. En ook de toenmalige secretaris van de club had in de rechtszaal last van zijn geheugen. Hij kon zich alleen niet voorstellen dat het salarisvoorstel zou zijn goedgekeurd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Deze tactieken gebruiken bedrijven om de prijzen te verhogen

Omdat deze twee getuigen namens de club niet meer zo veel wisten over hoe het nu gegaan was, is er volgens het hof 'onvoldoende twijfel' gezaaid over het verhaal van de voetballer. En ook de verklaringen van andere getuigen namens de club zijn voor het hof geen aanleiding om hen in het gelijk te stellen. 

Uit Whatsappgesprekken tussen de voetballer en mensen van de club - waarin hij vraagt waar het achterstallige loon blijft - blijkt verder volgens de rechters ook dat er afspraken waren over extra betalingen bovenop het 'witte' salaris.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore