Een hotel op Aruba wilde een werknemer ontslaan die bij de inkoop van goederen voor zijn werkgever kortingspunten verzamelde, die hij later zelf verzilverde. Rechters zetten tot twee keer toe een streep door het ontslag.
Dat blijkt uit een vrijdag openbaar geworden uitspraak van het Gerecht in eerste aanleg van Aruba. Het tropische eiland vormt samen met Nederland, Curaçao en Sint Maarten het Koninkrijk der Nederlanden. Het land heeft z'n eigen rechtssysteem.
Fun miles
De man werkte sinds 2013 als hoofd van de onderhoudsafdeling bij Calabas Hotels, de exploitant van twee Riu-hotels op Aruba. Voor de hotelgroep kocht hij in die functie onder meer artikelen in een bouwmarkt, Kooyman genaamd.
Augustus vorig jaar ontsloeg het hotel hem op staande voet, nadat het erachter was gekomen dat de man bij de inkoop kortingspunten had opgestreken, die hij vervolgens voor zichzelf had gebruikt. Met de zogenoemde 'fun miles' zou hij onder meer een airfryer, een waterkoker en hondenvoer hebben gekocht.
Diefstal, dus ontslag
De man ging niet akkoord met het ontslag, en spande een kort geding aan. Met succes, want in maart oordeelde de rechter op Aruba dat de hotelgroep de afdelingschef niet op staande voet had mogen ontslaan.

Vervolgens probeerde de werkgever de arbeidsovereenkomst alsnog via een nieuwe rechtszaak te ontbinden. Volgens de hotelgroep behoorden de kortingspunten het bedrijf toe, en was er dus sprake van diefstal en reden voor ontslag.
Punten verdampt
Maar de hotelgroep ving opnieuw bot. Volgens de rechter kan de man geen diefstal hebben gepleegd, omdat de hotelgroep zelf niet over een 'fun miles pas' beschikte en dus geen kortingspunten verzamelde.
Als het hoofd van de onderhoudsafdeling 'de punten bij de aankoop van de voor Riu bestemde goederen niet op eigen rekening had laten bijschrijven, zouden die zijn verdampt', constateerde de rechter.

Daarbij kwam dat het afdelingshoofd ook persoonlijk punten bij de bouwmarkt had gespaard, waardoor zijn werkgever niet kon bewijzen dat de door hem verzilverde punten afkomstig waren van de bedrijfsinkopen.
Geen schoonheidsprijs
Het hotel wierp nog tegen dat het afdelingshoofd als verantwoordelijke voor een onderhoudsbudget van 1,6 miljoen dollar (omgerekend ruim 1,5 miljoen euro) ervoor had moeten zorgen dat het hotel een eigen kortingskaart bij de bouwmarkt had aangevraagd.
Dat de man dit niet had gedaan, verdient volgens de rechter 'geen schoonheidsprijs', maar kan niet gelden als reden voor ontslag. De man kan daardoor niet alleen zijn airfryer, waterkoker en hondenvoer behouden, maar ook zijn baan.