Ga naar de inhoud
Ontslag houdt stand

Visumchef met Nederlandse schulden bracht veiligheid VS in gevaar

Het Amerikaanse consulaat in Amsterdam. Beeld © ANP

Het ontslag van een hoge medewerkster van het Amerikaanse consulaat in Amsterdam die een gigantische belastingschuld opbouwde, blijft in stand. Volgens de hoogste Nederlandse rechter bracht de vrouw de veiligheid van de VS in gevaar.

De vrouw werkte sinds 2005 op het consulaat als leidinggevende van de afdeling die de uitgifte van visa verzorgt. In 2019 kwam aan het licht dat zij een belastingschuld van 175.000 euro had opgebouwd, door tien jaar lang geen cent belasting in Nederland te betalen.

Fiscus eist 175.000 euro

Daarop zetten de Amerikanen haar op straat. De vrouw stapte naar de rechter om tegen haar ontslag te protesteren. Volgens haar was de belastingschuld niet moedwillig ontstaan, maar was zij er van overtuigd geweest dat zij als medewerkster van het Amerikaanse consulaat geen belasting hoefde af te dragen.

Consulaat
Lees ook:
Consulaat VS ontslaat leidinggevende wegens torenhoge belastingschuld

In maart 2020 oordeelde de Haagse kantonrechter dat het consulaat haar vanwege de belastingschuld niet aan de dijk had mogen zetten. De werkgever moest de vrouw weer terug in dienst nemen, en haar achterstallige salaris betalen.

Veiligheid

Het consulaat nam hiermee echter geen genoegen, en ging in hoger beroep. Daarbij betoogde de werkgever dat er in dit geval sprake was van zogenoemde 'immuniteit van jurisdictie'. De Nederlandse rechter zou niet bevoegd zijn om over het ontslag te oordelen, omdat de Amerikaanse veiligheid in het geding was.

Volgens de ambassade kwam de veiligheid in dit geval in gevaar, omdat de vrouw een sleutelpositie op de visumafdeling vervulde. Haar torenhoge schuld zou haar vatbaar maken voor omkoping of chantage.

Terroristen

Zo zou het gevaar bestaan dat zij bijvoorbeeld blanco visa aan criminelen of terroristen zou verschaffen, of gevoelige informatie zou doorgeven. Het gerechtshof Den Haag ging daar in februari 2021 in mee, waardoor de vrouw toch haar baan kwijt was.

Bezorgdheid
Lees ook:
Bezorgdheid om inreisverbod VS voor 'terreuradvocaten'

Ook daarmee was de zaak echter niet rond. De medewerkster ging tegen die uitspraak in cassatie bij de Hoge Raad, het hoogste rechtsorgaan van Nederland. Volgens de medewerkster had de ambassade haar macht binnen het proces van visumaanvragen schromelijk overdreven.

Hoogste rechter

Nu blijkt dat de vrouw ook die zaak heeft verloren. Uit een vrijdag openbaar geworden uitspraak blijkt dat ook de Hoge Raad vindt dat Nederlandse rechters in deze zaak niet bevoegd zijn om over het ontslag te oordelen.

De vrouw zou inderdaad werkzaamheden hebben uitgevoerd en bevoegdheden hebben gehad, die bij misbruik daarvan de Amerikaanse veiligheid in gevaar hadden kunnen brengen.

Geen ontslagvergoedingen

De vrouw kan nu dus definitief fluiten naar haar baan of ontslagvergoedingen. Vanwege het rechtsgeldige ontslag op staande voet is de kans dat zij aanspraak heeft op een WW-uitkering klein.

Ook moet zij nu de juridische kosten van het consulaat voor het hoger beroep en de cassatie betalen, samen ruim 6000 euro.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van