Ga naar de inhoud
Van onze partner Ford

Overstap naar elektrische bedrijfswagens: wat komt erbij kijken?

De Ford E Transit Beeld © Ford

Of het nou is vanwege de lagere kosten, het groeiend aantal milieuzones of zorgen over het klimaat: de keuze voor een elektrische bedrijfswagen lonkt. Het aanbod elektrische bedrijfswagens wordt steeds volwassener en aantrekkelijker. Maar wat komt er allemaal kijken bij die overstap?

Het begint allemaal bij de keuze voor een elektrische bedrijfswagen. Voor wie nog niet elektrisch gereden heeft: staar je niet blind op de actieradius. Kijk wat per dag normaliter gereden wordt, dat is de actieradius die nodig is. ’s Nachts loopt de elektrische bedrijfswagen immers weer vol met stroom.

Laadplein op locatie

Met de keuze voor een passende bedrijfswagen kan het avontuur beginnen. Maar waar laad je die auto op? Een laadplein op eigen locatie ligt voor de hand. Eén plek waar alle elektrische bedrijfswagens aan de stekker kunnen liggen en waar de aanwezige stroom slim verdeeld wordt over de auto’s.
In veel gevallen betekent dat contact onderhouden met een installateur, een softwareleverancier, een laadpalenbouwer en zelf de regie op het proces proberen te houden. Ford Pro Charging kan in de aanleg en de besturing van een laadplein die rol overnemen. Eén loket voor de planning, de aanleg en het onderhoud van jouw laadinfrastructuur en -software. Intelligente software controleert automatisch het laadniveau van elk voertuig om de beschikbare energie zodanig te verdelen dat de inzetbaarheid van iedere bedrijfswagen wordt geoptimaliseerd. De bestuurder kan een laadsessie starten op een vooraf ingesteld tijdstip en beëindigen als een bepaald laadniveau is bereikt. Zodat de auto’s die de volgende dag als eerste op pad moeten, ook als eerste volgeladen zijn.

Geen
Lees ook:
Geen downtime met de slimme bedrijfswagen

Opladen aan huis

Gaat de bedrijfswagen met de chauffeur mee naar huis, dan is het handig daar een wallbox te installeren, zodat de auto ook daar opgeladen kan worden. Met Ford Pro Charging kan dat zonder rompslomp geregeld worden. De factuur voor de stroom wordt automatisch met de berijder verrekend en de volgende ochtend kan de bedrijfswagen weer volgeladen op pad.

Volg je vloot op afstand

De overstap op elektrisch rijden levert dus in eerste instantie extra werk op, maar daarna zijn er tal van voordelen. Stiller, comfortabeler en goedkoper rijden natuurlijk. Maar ook bieden de connected modellen de mogelijkheid om op afstand de hele vloot in de gaten te houden en ongeplande stilstand te voorkomen.

Met de Ford E-telematics software is elke auto met een FordPass Connect-modem op afstand uit te lezen. Zijn er wellicht foutcodes? Waar staat de auto op dit moment? Hoeveel actieradius heeft hij nog? Staat hij aan de laadpaal of niet? Als de chauffeur even niet oplet, kan de wagenparkbeheerder een seintje krijgen dat de auto aan de laadpaal moet of er problemen met het laden zijn. Wel zo gemakkelijk. De auto kan terwijl hij aan het laden is ook gekoeld of verwarmd worden tot een vooraf ingestelde temperatuur. Dat is comfortabel voor de chauffeur, maar levert ook extra actieradius op omdat de cabine op temperatuur houden minder stroom uit de accu kost dan hem op temperatuur brengen.

Kortom: met de hulp van een professionele partner als Ford Pro wordt de overstap naar een elektrisch wagenpark bijna moeiteloos. Benieuwd wat Ford Pro voor jou kan betekenen? Ga naar de website voor meer informatie.