Minister Hugo de Jonge (voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) is ontevreden over het tempo en de manier waarop de makelaarsbranche werk maakt van het transparant maken van het biedproces bij de verkoop van een huis. Met een nieuwe wet wil hij de druk erop zetten.
Vanwege de krapte op de woningmarkt en de grote onderlinge concurrentie is het des te belangrijker dat kopers erop kunnen vertrouwen dat de professionele hulp die zij inhuren te vertrouwen is, aldus De Jonge in een brief aan de Tweede Kamer. Het gaat immers om een grote investering, vaak onder flinke tijdsdruk.
De wet moet ervoor zorgen dat kopers te zien krijgen wat er nog meer geboden is op het huis dat zij graag wilden hebben. Dankzij die informatie kun je zien of jouw makelaar wel 'vanuit jouw belang handelt', legt De Jonge uit.
Alle biedingen te zien
Stel dat je er dan achter komt dat de makelaar jouw bod helemaal niet heeft doorgegeven, dan kun je daar nog iets aan doen. Het plan voor dit biedlogboek, dat je online kunt inzien, is al van de voorganger van De Jonge, minister Kajsa Ollongren.
Het toen demissionaire kabinet kwam met het plan vanwege de vele misstanden in de makelaarswereld.

Ollongren liet het in eerste instantie aan de makelaarsbrancheverenigingen om het biedlogboek in te voeren. Ook De Jonge maakte hier afspraken over met de branche. Maar het invoeren van het biedlogboek en op welke manier huizenkopers hier gebruik van kunnen maken, gaat niet zoals De Jonge wil dat het gaat.
Niet snel genoeg
Er zijn 'grote verschillen' tussen de verschillende verenigingen in de manier waarop zij het biedlogboek hebben ontworpen en welke informatie er allemaal te zien is, aldus de minister. Dat moet anders, vindt hij. En daarom wil hij met een wet komen, zodat het voor iedereen duidelijk is welke regels er zijn bij het biedproces.
In de nieuwe wet wil De Jonge niet alleen helder maken welke regels er gelden bij het biedproces voor een huis. Als het aan de minister ligt, komen er ook regels in de wet voor het aanpakken van makelaars die valsspelen tijdens de verkoop van een huis.

Het gaat dan bijvoorbeeld om het bewust niet uitnodigen van iemand bij een bezichtiging van een woning. Op dit moment kan zo’n valsspelende makelaar alleen via het tuchtrecht van de branche zelf worden aangepakt en dat gaat De Jonge niet ver genoeg.
Wat voor regels dit precies worden en wie er verantwoordelijk wordt om te controleren of alle makelaars zich eraan houden, is nog niet duidelijk. In de herfst moet het wetsvoorstel verder zijn uitgewerkt, en dan wil De Jonge het naar de Tweede Kamer sturen.