Ga naar de inhoud
Gemiddeld 448.000 euro

Fors meer aanbod op woningmarkt, maar prijzen blijven stijgen

Luchtfoto van dorpje Ternaard in Friesland. Beeld © ANP

Woningzoekers hebben veel meer te kiezen. De afgelopen maanden zetten veel meer mensen hun huis te koop. Eind juni stonden er ruim 25.000 huizen te koop.

In vergelijking met de eerste drie maanden van dit jaar is het aanbod zelfs met 54 procent toegenomen. "De absolute gekte lijkt dit kwartaal wat af te nemen", zegt makelaar Lana Gerssen, voorzitter van de vakgroep wonen van makelaarsvereniging NVM. Die organisatie maakt vandaag de cijfers bekend. De afgelopen jaren was de huizenmarkt juist heel erg krap, omdat er erg weinig huizen te koop stonden en veel mensen een koophuis wilde. 

Hypotheekrente en energieprijzen

De stijgende hypotheekrente en de hoge energieprijzen zorgen voor afkoeling op de woningmarkt. Makelaars signaleerden de afgelopen maanden minder bezichtigingen. Ook het overbieden lijkt wat af te nemen, al wordt voor 80 procent van de woningen nog altijd meer betaald dan de vraagprijs. 

Toch zou het volgens de NVM nog te vroeg zijn om van een kantelpunt te spreken, waarbij huizenprijzen dalen. Want ook in het tweede kwartaal van dit jaar zijn de prijzen omhoog gegaan. 

Kantelpunt
Lees meer
Kantelpunt op komst? 'Huizenprijzen kunnen dalen'

Ten opzichte van vorig jaar met 10,6 procent. In vergelijking met de eerste drie maanden van dit jaar gaat het om een plus van 3,5 procent. De gemiddelde prijs van een koopwoning was het afgelopen kwartaal 448.000 euro.

De regionale verschillen zijn wel groot. Er zijn enkele regio’s in Nederland waar de prijzen wel lichtjes dalen (kwartaal-op-kwartaal), zoals in Alkmaar, de regio Rotterdam en delen van Brabant. Maar in Zuid-Limburg is er juist sprake van een stijging van 10 procent, in vergelijking met het eerste kwartaal van 2022. 

Toch noteren de meeste regio's in Nederland gewoon een plus. Bekijk in onderstaande tool wat de huizenprijzen bij jou in de buurt doen.