Ga naar de inhoud
Ontslag door eigen schuld

Ambtenaar ontslagen na doen valse bommelding: geen recht op WW

Ontruiming van de modeshow in het Wings Hotel na de bommelding in 2019. Beeld © ANP

Een man die door de gemeente Eindhoven werd ontslagen, onder meer omdat hij een valse bommelding deed bij een modeshow, is niet alleen zijn baan kwijt. Hij kan ook fluiten naar een WW-uitkering.

Dat blijkt uit een gisteren openbaar geworden uitspraak van de rechtbank Oost-Brabant in Den Bosch.

Veiligheid gebouwen

De man werkte sinds 1998 bij de gemeente Eindhoven, sinds 2013 als gebouwencoördinator. In die functie was hij onder meer verantwoordelijk voor de veiligheid van gemeentepanden.

Daarnaast mocht hij van zijn werkgever nevenactiviteiten ontwikkelen als organisator van modeshows.

Bommelding

Begin 2020 werd de man op non-actief gesteld, nadat hij in een krantenartikel was genoemd als verdachte van het doen van een valse bommelding bij een modeshow in een Rotterdams hotel in 2019.

Valse
Lees ook:
Valse bommelding bij concert Doja Cat: 'Engste moment ooit'

In augustus van dat jaar werd hij hiervoor veroordeeld tot een taakstraf van 200 uur. Ook moest hij het hotel een schadevergoeding van 10.000 euro betalen. Afgelopen april verloor de man zijn hoger beroep in deze zaak, waarna hij naar de Hoge Raad stapte.

Ontslag

Na onderzoek besloot de gemeente naar de rechter te stappen om de man te ontslaan. Volgens zijn werkgever was er sprake van 'tekortkomingen in de nakoming van de arbeidsovereenkomst'.

Naast het doen van de bommelding bleek de ambtenaar ook geld te hebben geleend van ondergeschikten, waaronder 18.000 euro van een collega die vervolgens in de financiële problemen kwam. Ook een winkeldiefstal in de Bijenkorf begin 2020 vond de gemeente onacceptabel voor iemand in zijn functie.

Voor de rechtbank zei de man de bommelding te hebben gedaan onder bedreiging. Mede omdat de rechtbank daar twijfels over had, gaf die in december 2020 groen licht voor het ontslag. De man verloor vorig jaar zomer ook het hoger beroep in die zaak.

Aanvraag WW-uitkering

Na zijn ontslag bij de gemeente Eindhoven diende de man eind 2020 een aanvraag in voor een WW-uitkering. Die werd afgewezen door het UWV. Volgens de uitkeringsinstantie had de man het aan zichzelf te wijten dat hij werkloos was geworden, en had hij daarom geen recht op de uitkering.

Ontslagzaken
Lees ook:
Ontslagzaken in 2021: van kus voor collega tot verkeerde crematie

De ex-ambtenaar nam hiermee geen genoegen, en sleepte het UWV voor de rechter. Daarbij betuigde hij onder meer dat hij in 2020 niet had kunnen voorzien dat zijn gedragingen in privétijd door zijn werkgever zo ernstig zouden worden opgevat dat hij zijn baan en zijn recht op transitievergoeding en WW zou verliezen.

Gemeenschapsgeld

Volgens hem staat de weigering van de uitkering 'in geen enkele verhouding' tot de hem verweten gedragingen.

Uit een gisteren openbaar geworden uitspraak blijkt dat de rechtbank Oost-Brabant dat niet met hem eens is. Volgens de rechters is de man inderdaad door zijn eigen schuld werkeloos geworden, en kan hij daarom 'geen aanspraak maken op gemeenschapsgeld'.