Ga naar de inhoud
Business class naar Dubai

KLM'er verliest haar baan na omboeken en upgraden zus

Champagne voor passagiers in de business class van KLM. Beeld © ANP

Het gratis omboeken en upgraden van het gezin van haar zus naar business class is een medewerkster van KLM duur komen te staan. De luchtvaartmaatschappij mag haar zonder ontslagvergoedingen op straat zetten. De werkneemster ontkent, maar de rechter gelooft daar niets van.

Dat blijkt uit een recent openbaar geworden uitspraak van de Haarlemse kantonrechter.

Kosteloze omboeking

De vrouw werkte sinds 2018 bij KLM als zogenoemde agent die vluchten voor KLM Cityhopper afhandelt. Ook assisteerde zij soms bij de afhandeling van andere vluchten.

In februari kondigde de luchtvaartmaatschappij aan de vrouw te ontslaan, omdat onderzoek zou hebben uitgewezen dat zij begin januari het vijf leden tellende gezin van haar zus kosteloos had omgeboekt naar een andere vlucht naar Dubai. Ook zou zij hen gratis upgrades naar business class hebben gegeven.

Business class

Uit het onderzoek kwam naar voren dat de werkneemster die handelingen uitvoerde op computers waarop een collega, een uitzendkracht en een stagiaire waren ingelogd.

KLM
Lees ook:
KLM moet VIP-begeleidster die klaagde over pornosterren 75.000 euro extra betalen

Bij de eerste upgrade werden zelfs vijf passagiers die wel businessclass hadden geboekt, teruggezet naar economy-class.

Ontkenning

De vrouw ontkende iets te maken te hebben gehad met de omboeking en de upgrades. Zij stelde ruzie met haar zus te hebben gehad, en helemaal niet van de reisplannen van het gezin te hebben geweten.

Uit de onlangs openbaar geworden uitspraak, waarover zakenblad Quote al eerder schreef, blijkt dat de kantonrechter niets van haar verweer gelooft.

Volgens de rechter is uit het onderzoek door KLM naar gegevens uit de systemen, camerabeelden en interviews met de vrouw en haar collega's komen vast te staan dat zij de haar verweten handelingen heeft verricht.

Geen ontslagvergoedingen

De kantonrechter vindt verder dat de vrouw daarmee 'ernstig verwijtbaar' heeft gehandeld. Daarom mag KLM haar zonder transitievergoeding of aanvullende ontslagvergoeding op straat zetten. Bovendien is de kans op de toekenning van een WW-uitkering bij verwijtbaar ontslag klein.

Vrouw
Lees ook:
Vrouw verzweeg conflictontslag en keerde terug bij Philips in topbaan