Ga naar de inhoud
Maar minder oversluitingen

Meer hypotheekaanvragen starters en doorstromers

Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Peter Hilz

Nu huizenkopers een hogere rente moeten betalen, daalt het aantal hypotheekaanvragen. Dat komt doordat minder bestaande huizenbezitters hun hypotheek willen oversluiten. Maar er zijn juist wel meer aanvragen van starters en doorstromers.

Dat blijkt uit cijfers van Hypotheken Data Netwerk (HDN), waarvan bijna alle grote aanbieders van hypotheek- en hypotheekgerelateerde producten lid zijn.

In het tweede kwartaal werden er ruim 142.000 hypotheekaanvragen gedaan. Dat is 3,2 procent minder dan in dezelfde periode van vorig jaar en maar liefst 25,7 procent minder dan in het eerste kwartaal.

Forse
Lees ook
Forse stijging hypotheekrente voorbij, blijft dat ook zo?

Meer aanvragen van starters en doorstromers

Maar er waren meer (+2,5 procent) hypotheekaanvragen van consumenten die voor het eerst een huis kopen, of doorstromen. Met name in Gelderland, Flevoland en Utrecht was er een stijging.

Mogelijk komt de stijging bij starters doordat ze vanaf het tweede kwartaal van vorig jaar bij de aankoop van een huis tot 400.000 euro geen overdrachtsbelasting hoefden te betalen, zegt Philip Bokeloh, econoom bij ABN Amro die onder meer de woningmarkt analyseert.

Minder
Lees ook:
Minder kijkers, minder geboden: 'Gekte op woningmarkt begint wat te draaien'

'Aankopen naar voren gehaald'

Daardoor werden toen aankopen naar voren gehaald, waardoor ze niet in het tweede kwartaal, maar in het eerste kwartaal vielen, zegt hij

Een andere mogelijke verklaring is volgens Bokeloh dat huizenkopers vrezen dat de rente nog verder gaat stijgen en ze deze willen voor zijn en de aankoop van een huis ook dit jaar naar voren halen.

Onlangs zei Michel van den Akker, directievoorzitter van De Hypotheker, nog dat de woningmarkt nu minder oververhit is en kopers minder overbieden. "Hierdoor is de kans op het vinden van een betaalbare woning iets groter dan in de afgelopen periode."

Woning
Lees ook:
Woning splitsen als oplossing voor het tekort: 'Kan lastig worden'

Hogere rente, minder oversluitingen

In de eerste drie maanden van het jaar was er nog sprake van een record hypotheekaanvragen. Dat kwam door het hoge aantal oversluitingen.

In dat kwartaal kwamen namelijk aankondigingen dat de rente omhoog zou gaan en huizenkopers wilden daarom hun bestaande hypotheek nog oversluiten tegen een lagere rente, zegt woordvoerder Tanja de Jager van HDN.

Maar door de gestegen rente loont het voor huizenbezitters nu vaak minder om hun bestaande hypotheek over te sluiten. Het aantal hypotheekaanvragen van Nederlanders die al een huis bezitten daalde in het tweede kwartaal met 40 procent.

Lager hypotheekbedrag

Woningkopers lenen wat minder. Het gemiddelde hypotheekbedrag nam in het tweede kwartaal af met 2,6 procent, ten opzichte van het eerste kwartaal. Het gemiddelde leenbedrag lag daarmee op 353.800 euro, bij een gemiddelde woningwaarde van 482.800 euro. De gemiddelde woningwaarde daalde met 0,8 procent.

In vergelijking met hetzelfde kwartaal van vorig jaar steeg het gemiddelde hypotheekbedrag nog wel, met 1,8 procent. De gemiddelde woningwaarde nam zelfs nog met 8 procent toe.

Huis verkopen is niet meer zo makkelijk: 'We kregen maar één bod'

01:21