Ga naar de inhoud
Afkoeling

Hogere hypotheekrente laat zich gelden: minder oversluiters, lagere hypotheek

Een te koop staand huis in Volendam. Beeld © ANP Foto

Het aantal aanvragen om een hypotheek over te sluiten is het afgelopen kwartaal fors gedaald. Ook is voor het eerst in jaren het gemiddelde bedrag gedaald waarvoor huizenkopers een hypotheek afsluiten.

Dat meldt hypotheekverstrekker De Hypotheker op basis van eigen cijfers. Reden voor de dalingen: de hypotheekrente, die in korte tijd stukken hoger is geworden.

Meer woningverbetering

In het tweede kwartaal van 2021 was 26 procent van het aantal aanvragen bij De Hypotheker nog bedoeld voor het oversluiten van een hypotheek. Afgelopen kwartaal was dat nog maar 20 procent. Ook het aantal aanvragen voor de aankoop van een woning daalde, van 52 naar 48 procent.

Wel stegen de hypotheekaanvragen voor woningverbetering. Die maakten in het tweede kwartaal 28 procent van het totale aanvragen uit, ten opzichte van 19 procent in q2 van 2021.

Forse
Lees ook:
Forse stijging hypotheekrente voorbij, blijft dat ook zo?

De hogere hypotheekrente heeft ook tot gevolg dat mensen minder geld kunnen lenen om een huis te kopen. Daardoor is het gemiddelde hypotheekbedrag voor de aankoop van een woning bij De Hypotheker met met 1,2 procent gedaald. Van 326.000 euro in het tweede kwartaal van vorig jaar naar 322.000 euro dit jaar.

Overigens verschilt die daling wel enorm per provincie, aldus de hypotheekverstrekker. Groningen is koploper, daar lagen de hypotheekbedragen 17 procent lager. In Zeeland was juist een tegenovergestelde beweging zichtbaar; daar stegen de bedragen naar gemiddeld 257.000 euro.

In onderstaande video legt verslaggever Bart Reijnen uit waarom de hypotheekrente wel stijgt, maar je spaarrente niet:

Waarom de hypotheekrente stijgt, maar je spaarrente niet

03:09

Tegelijkertijd werden er in vergelijking met begin dit jaar juist weer meer hypotheekaanvragen gedaan voor de aankoop van een woning, zegt De Hypotheker. In het eerste kwartaal was 39 procent van de aanvragen bedoeld voor de aankoop van een woning. Drie maanden later was dit 48 procent. 

Grotere kans op betaalbare woning

"Dat is een positieve ontwikkeling", vindt Michel van den Akker, directievoorzitter van De Hypotheker. Het geeft volgens hem aan dat de woningmarkt minder oververhit is dan eerder in het jaar.

"Hoewel er ondanks deze ontwikkeling nog steeds sprake is van krapte op de woningmarkt, is er nu aantoonbaar minder concurrentie en zijn kopers geneigd minder te overbieden. Hierdoor is de kans op het vinden van een betaalbare woning iets groter dan in de afgelopen periode."

Specifieke aantallen hypotheekaanvragen geeft De Hypotheker overigens niet. Woordvoerder Carina Kloet kan wel kwijt dat het om duizenden aanvragen gaat.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief