Hoge benzineprijs, weinig vergoeding

'Slechts een derde van werknemers krijgt 0,19 cent per km vergoed'

27 juni 2022 14:45 Aangepast: 27 juni 2022 15:42
Beeld © Joe Raedle / Getty / AFP

Wie met de auto naar het werk gaat, krijgt vaak bar weinig reiskosten vergoed van zijn baas. Slechts een derde van de werknemers krijgt de maximale kilometervergoeding, meldt vakbond FNV. En dat terwijl de benzineprijs torenhoog is.

Eigenaren van een benzineauto krijgen soms een halve hartverzakking als ze betalen voor het tanken. De benzineprijs is erg hoog en schommelt al een tijd rond de 2,50 euro.

Wie ook nog met de auto naar het werk rijdt, krijgt die gepeperde rekening meestal maar voor een deel vergoed. Slechts een derde van de Nederlandse werknemers krijgt de maximale onbelaste kilometervergoeding van 0,19 euro, meldt vakbond FNV op basis van eigen onderzoek.

Daarbij keek FNV alleen naar de afspraken die zijn gemaakt in cao’s.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kabinet kijkt naar snellere verhoging kilometervergoeding

De kilometervergoeding van 0,19 euro is al aan de lage kant. Volgend jaar wordt de vergoeding vanwege de hoge benzineprijs verhoogd naar 0,21 euro. Vakbond CNV meldde al eerder dat bijna negen op de tien werkenden moeten toeleggen op de reiskosten.

Eerder dit jaar zei werkgeversorganisatie AWVN op basis van onderzoek dat twee op de drie werkgevers de kilometervergoeding willen verhogen zodra de overheid de onbelaste vergoeding per kilometer opvoert.

Ziekenhuispersoneel

De vakbonden wezen er toen op dat de meeste werknemers nu minder krijgen dan dat maximum. Bijvoorbeeld in de ziekenhuizen, de gehandicaptenzorg en op Schiphol bij het grondpersoneel krijgen medewerkers veel minder, aldus FNV.

De vakbond roept alle werkgevers weer op om zo snel mogelijk 0,19 euro per kilometer te gaan betalen en zodra de maximale onbelaste vergoeding omhooggaat, om die te betalen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van