Ga naar de inhoud
Meevaller voor rapper

Bedrijf Lil' Kleine werd rijker en sterker in het eerste coronajaar

Beeld © ANP

Eindelijk eens goed nieuws voor Lil' Kleine. De commotie rond de mishandeling van zijn vriendin kostte de rapper eerder dit jaar, naast zijn relatie en reputatie, veel geld. Maar het eerste coronajaar blijkt zijn bedrijf ten minste nog goed doorgekomen te zijn.

Dat komt naar voren in de nieuwste jaarrekening van Kleine Moeite BV. Het bedrijf van de artiest diende de stukken over 2020 onlangs in bij de Kamer van Koophandel (KvK). In het eerste coronajaar namen de schulden van het bedrijf af, en steeg het eigen vermogen aanzienlijk.

Zakelijke banden verbroken

Nadat Lil' Kleine, de artiestennaam van de 27-jarige rapper Jorik Scholten, in februari werd gearresteerd op verdenking van mishandeling van zijn vriendin buitelden opdrachtgevers en zakenpartners als Sony, Spotify en concertorganisatoren over elkaar heen om de banden met hem te verbreken.

Zwak
Lees ook:
Zwak ogend 'zakenimperium' van rapper Lil Kleine wankelt

Uit onderzoek door RTL Z bleek dat Scholten’s zaken toch al niet zo lekker liepen. Zo waren belangrijke zakelijke initiatieven, zoals zijn eigen kledinglijn Jorik en het jongerenplatform New Wave dat hij met John de Mol had opgezet, vorig jaar mislukt.

Kleine Moeite

Ook zijn bedrijf Kleine Moeite stond er, volgens de destijds meest recente gegevens, niet indrukwekkend voor. Eind 2019 zat er in totaal 2,1 miljoen euro in de vennootschap. Daarvan was echter minder dan een kwart miljoen eigen vermogen. Het bedrijf had 1,9 miljoen aan schulden.

Wel waren die cijfers behoorlijk gedateerd. Omdat Kleine Moeite BV nog geen recentere jaarrekeningen had ingeleverd, was het onbekend hoe het bedrijf van de rapper zich in 2020 en 2021 financieel had ontwikkeld.

Voor de hand lag dat Kleine Moeite in die coronajaren niet had kunnen profiteren van de belangrijke inkomsten uit optredens. Toch blijkt nu dat Scholtens bedrijf in 2020 helemaal niet zo beroerd presteerde.

Nieuwe jaarrekening

Onlangs leverde het bedrijf van de rapper de jaarstukken over 2020 in bij de KvK. Daarin staan overigens geen gedetailleerde gegevens over omzet, kosten en winst. Zogenoemde microbedrijven hoeven die niet openbaar te maken.

Wel staan er gegevens in over het vermogen van het bedrijf. Daaruit blijkt in de eerste plaats dat er in 2020 in totaal minder geld in Kleine Moeite BV zat dan in het jaar ervoor. Het balanstotaal daalde met ruim 400.000 euro, van 2,1 miljoen naar 1,7 miljoen euro.

Schuld lager, vermogen hoger

Bij nadere beschouwing blijkt dat minder vervelend voor Scholten dan het lijkt. Die daling is namelijk vooral het gevolg van lagere schulden. De schuldenlast daalde met ruim een half miljoen, van 1,9 miljoen tot 1,4 miljoen euro.

Ook positief was de ontwikkeling van het eigen vermogen van Scholtens bedrijf. Dat groeide van bijna een kwart miljoen euro tot ruim 363.000 euro, een stijging van 46 procent.

Van mager naar acceptabel

Voor de fijnproever: dankzij de stijging van het vermogen en de daling van de schulden werd het bedrijf als geheel financieel sterker. De zogenoemde solvabiliteit, die iets zegt over de verhouding tussen het eigen geld en de leningen, steeg van een magere 11,5 procent tot een acceptabele 21,1 procent.

John
Lees ook:
John de Mol trok al eerder stekker uit 'ambassadeur' Lil Kleine

Ook Lio Z Holding BV, het tweede bedrijfje van de rapper dat in 2019 werd opgericht, leverde jaarstukken over 2020 in bij de KvK. De financiële positie van dat bedrijf is echter verwaarloosbaar. 

Kledingbedrijf

Ten slotte deponeerde ook het bedrijfje Part of Me BV zijn jaarstukken over 2020. In dat bedrijf was de kledinglijn van Scholten ondergebracht.

Met een negatief eigen vermogen van 277.000 euro was dat bedrijfje eind dat jaar technisch failliet. In hoeverre de rapper daar financieel door wordt geraakt, is onzeker. Het bedrijfje valt technisch gezien onder zijn toenmalige zakenpartners.

Mislukkingen in 2021

Of Kleine Moeite BV ook het tweede coronajaar 2021 rijker en sterker werd, is niet bekend. Het is goed mogelijk dat het mislukken van zijn eigen kledinglijn en het jongerenplatform dat jaar ook financiële gevolgen hebben voor het bedrijf van de rapper, maar zeker is dat niet.

Zoals gebruikelijk reageert Scholtens artiestenmanager Nathan Moszkowicz niet op vragen. Ook zijn woordvoerder belde nog niet terug na verzoeken om toelichting.

OM
Lees ook:
OM nog steeds bezig met onderzoek mishandeling Lil Kleine