Ga naar de inhoud
Maar niet vaker annuleringsverzekering

Vakantiegangers sluiten fors meer reisverzekeringen af

Raar dat we niet vaker annuleringsverzekering afsluiten? 'Ja en nee." Beeld © ANP / Robin Utrecht

Nederlanders lijken door corona wat voorzichtiger geworden en sluiten maar liefst 65 procent meer reisverzekeringen af dan vóór corona. Opmerkelijk genoeg voegen ze daar niet vaker een annuleringsverzekering aan toe.

"We zien een enorme stijging in het aantal reisverzekeringen dat consumenten afsluiten", zegt Bas Knopperts, expert bij Independer op het gebied van reisverzekeringen.

Aan de ene kant komt die toename doordat vanwege corona veel Nederlanders hun doorlopende reisverzekering hadden opgezegd en er nu toch weer een afsluiten omdat ze weer op vakantie gaan, aldus Knopperts. Daarnaast zijn door corona consumenten wat voorzichtiger geworden, zegt hij.

Aantal
Lees ook:
Aantal coronabesmettingen schiet omhoog, 'maar niet te vergelijken met vorige zomer'

"Ze dachten dat ze geen reisverzekering nodig hadden op vakantie." Maar nu denken ze: "Laten we maar wel verzekerd op reis gaan."

Aantal annuleringsverzekeringen stijgt niet mee

Ondanks dat het aantal coronabesmettingen weer flink oploopt, sluiten vakantiegangers juist niet vaker een annuleringsverzekering af, zegt Knopperts. Nog steeds wil ongeveer de helft van de consumenten die een reisverzekering afsluit, ook een annuleringsverzekering. Dat is niet veranderd in vergelijking met hoe dat voor corona was.

Op de vraag of dat raar is, zegt hij: "Ja en nee." De laatste tijd zijn er namelijk veel zaken rond corona uitgesloten bij annuleringsverzekeringen. Bijvoorbeeld als er sprake is van een negatief reisadvies, aldus Knopperts. "Misschien denken mensen dat het niet veel zin heeft om zo'n verzekering af te sluiten."

Hotelkamers
Lees ook:
Hotelkamers nog niet allemaal vol, wel stukken duurder

Een annuleringsverzekering dekt in principe wel als er vóórdat je op vakantie zou gaan iets gebeurt waardoor je niet weg kunt. Dat kan zijn omdat jij of je reisgenoten corona krijgen, of omdat je vader overlijdt.

Verschil annulerings- en reisverzekering

Een reisverzekering dekt juist kosten die je maakt als je eenmaal op vakantie bent en je kosten krijgt doordat je bijvoorbeeld in een ziekenhuis belandt, of omdat je in quarantaine moet omdat je corona hebt opgelopen.

Werkgevers
Lees ook:
Werkgevers zien bui al hangen: 'Coronaregels weer invoeren'

"Het zou kunnen dat de komende tijd het percentage Nederlanders dat bij een reisverzekering ook een annuleringsverzekering afsluit stijgt, denkt Knopperts. "Ik kan me voorstellen dat mensen hier nu even niet over nadachten."

'Geen opvallende toename'

Ook De Europeesche, onderdeel van ASR, ziet geen opvallende toename van het aantal reisverzekeringen met een annuleringsdekking, zegt woordvoerder Rosanne de Boer. En ook Allianz Direct, ziet 'geen significante stijging', zegt woordvoerder Fiona Mirrer.

Thijs Rösken, woordvoerder van Interpolis, sluit zich daarbij aan. We verkopen meer reisverzekeringen, zegt Rösken, "en het aantal afgesloten annuleringsverzekeringen stijgt niet significant meer."

Nederlandse
Lees ook:
Nederlandse campings in het oosten van EU kampen met lege velden