Sloten huis opengebroken

Luchtvrachtbedrijf kleunt mis bij ontslag directeur, moet 110.000 euro betalen

17 juni 2022 07:06 Aangepast: 17 juni 2022 12:20
Beeld © ANP

De Nederlandse vestiging van een Amerikaans luchtvrachtbedrijf moet een directeur ruim 110.000 euro betalen wegens ernstige fouten bij zijn ontslag. De werkgever zei van hem af te willen omdat hij zou disfunctioneren, zich liet kennen als wapenliefhebber en zich zou hebben uitgelaten over het lichaam van een vrouwelijke collega.

Volgens de rechtbank Noord-Holland is de werkgever echter zelf verantwoordelijk voor de onherstelbaar beschadigde arbeidsrelatie, blijkt uit een woensdag openbaar geworden uitspraak.

Royaal salaris

De man werd in 2020 aangenomen als directeur bij de Nederlandse vestiging van de Amerikaanse luchtvrachtbedrijf. In die functie verdiende hij een maandsalaris van ruim 14.000 euro, en nam hij deel aan een bonus- en aandelenregeling.

Maar in de loop van vorig jaar ging het na enkele incidenten mis. In augustus liet de topman van het moederbedrijf de directeur per email onder meer weten dat hij zich minder moest bezighouden met onbelangrijke zaken, om zich te kunnen focussen op de groei van het bedrijf.

Burn out

In oktober meldde de directeur zich ziek met burn-outklachten. Een dag later liet het bedrijf weten van hem af te willen. Later die maand werd de man tijdens een aandeelhoudersvergadering ontslagen als statutair bestuurder.

De directeur werd uit zijn functie ontheven omdat hij volgens het bedrijf geen teamspeler was, de verwachtingen van de topman uit de mail van augustus niet inloste, beschikte over een ouderwetse visie op de zakelijke activiteiten van het bedrijf, en zijn managementteam verkeerd zou aansturen.  

Ongewenst gedrag

Na de man zijn titel als statutair bestuurder te hebben afgenomen, stapte het bedrijf naar de rechter om ook zijn arbeidscontract te ontbinden. Daarbij kwam de werkgever ook met een reeks voorbeelden van ongewenst gedrag.

Zo zou uit een anonieme verklaring moeten blijken dat de man tijdens een borrel had geïnformeerd naar het lichaam van een vrouwelijke collega, die tijdens een eerdere online Teams-vergadering maar 'vanaf haar borsten' te zien was geweest. Toen de collega's stil vielen en hem erop wezen dat zijn opmerkingen ongepast waren, zou hij dat hebben weggelachen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

123Inkt-trainer de laan uit na seksuele opmerkingen: 'Je lijkt me wel een pittige'

Ook prees de man op zijn account op de netwerksite Linkedin allerlei berichten aan met een militair karakter, bijvoorbeeld over wapens, ammunitie en veteranen. Advies van collega's om terughoudender op sociale media te zijn, zou hij in de wind hebben geslagen. En voor het Sinterklaasfeest zou hij in plaats van roetveeg-Pieten originele Zwarte Pieten hebben gewild.

Schadeclaim

De directeur nam geen genoegen met zijn ontslag, en eiste voor de rechter zijn baan terug. In het geval dat hij toch zou moeten vertrekken, claimde hij ontslag- en schadevergoedingen van in totaal ruim 330.000 euro en de mogelijkheid opties te incasseren.

Volgens de man is er helemaal geen sprake van disfunctioneren. Bovendien zou het bedrijf hem niet hebben mogen ontslaan, omdat hij ziek was.

Terugkeer onmogelijk

Uit een woensdag openbaar geworden uitspraak uit maart blijkt dat rechtbank Noord-Holland het met dat laatste verweer niet eens is. Omdat de ontslagaanvraag los staat van zijn ziekte, staat de ziekmelding het ontslag niet in de weg.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ontslagzaken in 2021: van kus voor collega tot verkeerde crematie

Ook oordeelde de rechter dat de directeur niet meer bij het luchtvrachtbedrijf kan terugkeren, omdat de arbeidsrelatie onherstelbaar is beschadigd.

Maar uiteindelijk maakte de Haarlemse rechtbank vooral gehakt van de werkgever, omdat het aan het bedrijf te wijten zou zijn dat de arbeidsverhoudingen zo verzuurden.

Werkgever schuldig

In de aanloop naar het ontslag en daarna maakte de werkgever volgens de rechter ernstige fouten. Zo wist het bedrijf lang niet alle verwijten aan de directeur te onderbouwen. Ook ging het bedrijf niet tijdig met de man in gesprek over de kritiek, en gaf hem onvoldoende gelegenheid voor verbetering.

Eveneens maakte het luchtvrachtbedrijf een verregaande inbreuk op de privacy van de directeur door gesprekken stiekem op te nemen en zijn IT-omgeving inclusief mails te doorzoeken.

Sloten opengebroken

Ook disproportioneel was volgens de rechter de manier waarop de werkgever beslag legde op de bedrijfslaptop, die de directeur niet gelijk wilde inleveren. Daarbij stuurde het bedrijf een deurwaarder naar het huis van de man, en liet het de politie zijn sloten openbreken.

Omdat de werkgever 'ernstig verwijtbaar handelde' moet ze de ontslagen directeur een vergoeding van 100.000 euro betalen. Dat bedrag komt bovenop de reguliere transitievergoeding van ruim 10.000 euro en de vergoeding van bijna 4000 euro aan juridische kosten.

Hoger beroep

Advocaat Jorgo Tsiris van het logistieke bedrijf belde niet terug met een inhoudelijke reactie, maar liet wel weten dat zijn cliënt inmiddels tegen de uitspraak in hoger beroep is gegaan.

De advocaat van de directeur, Janna van der Kamp, zegt in het algemeen tevreden te zijn over de uitspraak. "De manier waarop de rechter het handelen van de werkgever heeft beoordeeld, geeft mijn cliënt enige genoegdoening. Wij zien het hoger beroep met vertrouwen tegemoet."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Mond of wang? Plek waar zoen bedoeld was bepalend voor ontslag

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van