In het wetsvoorstel 'Werken waar je wilt', dat vandaag in de Tweede Kamer wordt behandeld, staat dat werknemers sterker komen te staan als ze willen thuiswerken. Goed nieuws dus voor iedereen die graag vanuit huis werkt, maar door de baas nog naar kantoor wordt gesommeerd. Maar is zo'n wet wel écht nodig?
Ook nu al kun je als werknemer tegen je baas zeggen dat je wilt thuiswerken. Maar als de baas daar niets in ziet, dan hoeft hij of zij dat nu niet toe te lichten. Dat verandert indien het wetsvoorstel Waar je Wilt Werken wordt aangenomen.
Werkgevers moeten dan instemmen met de wens van werknemers die willen thuiswerken, tenzij het echt niet redelijk is, legt Kamerlid Steven van Weyenberg van D66 uit aan RTL Z. Samen met Senna Maatoug van GroenLinks is hij de initiatiefnemer voor de wet.

Bouwvakker vs. planner
Als je bouwvakker bent en aan een huis bouwt, dan moet dat uiteraard op locatie, zegt Van Weyenberg. "Maar als je de planning doet, dan zou de werkgever er mee moeten instemmen als je wilt thuiswerken. Ik zou niet weten waarom je dat niet twee dagen in de week vanuit huis kunt doen."
Werkgevers die niet willen dat je thuiswerkt, kunnen dat als het wetsvoorstel wordt aangenomen niet meer afwijzen en zeggen dat het slecht is voor het teamgevoel, aldus Van Weyenberg. In het uiterste geval kan een werknemer naar de rechter en die gaat toetsen of het thuiswerkverzoek redelijk is. "Zeker als je zegt dat je bereid bent om een paar dagen in de week naar kantoor te gaan, dan denk ik dat je dat als werknemer gaat winnen", verwacht Van Weyenberg.

Volgens hem komen werkgevers langzamerhand over hun koudwatervrees heen. "Er kan veel meer dan we nu denken, het scheelt files en het maakt de balans tussen werken en privé beter voor werknemers. En een blije werknemer is weer goed voor de werkgever."
'Gaat te ver'
Maar niet iedereen is zo enthousiast. "Het wetsvoorstel gaat mij te ver, ik krijg de indruk dat het meer voor de bühne is", zegt Suzanne Meijers, arbeidsrechtadvocaat. "Het gaat nu eigenlijk van 'nee, tenzij', naar 'ja, mits'. Als een werkgever moet aantonen dat er zwaarwegende omstandigheden zijn om niet akkoord te gaan met thuiswerken, dan gaat het wel heel ver", aldus Meijers.
"In de praktijk overleggen werkgevers en werknemers heel vaak en komen ze er wel uit, dus waarom is het nodig om er extra regeldruk op te leggen?", vraagt zij zich af. "Het wordt allemaal te groot gemaakt, het wetsvoorstel is een oplossing voor een probleem dat bijna niet bestaat."