Ga naar de inhoud
Stortvloed aan vacatures na corona

Banenmarkt Schiphol: 'Kan iedereen die hier is zo plaatsen'

Natasha van Eijndthoven in gesprek over welke vacatures op Schiphol haar liggen. Beeld © Paul le Clercq

Rijen op Schiphol – niet om in te checken, maar voor informatie over de vele honderden vacatures die er zijn. Sommige bedrijven bieden aanmeldbonussen tot wel 750 euro bruto.

"Ik denk dat we alle 1500 belangstellenden die zich voor deze banenmarkt hebben aangemeld zo aan het werk kunnen helpen", zegt Marco de Jong

Hij is de mede-eigenaar van WerkCentrale Nederland (WCN) , een bedrijf op het gebied van werving en selectie en uitzenden.

'Keihard mensen nodig'

Werkgevers voor wie De Jong zoekt, hebben zo'n 500 vacatures, vertelt hij. Maar hij is niet de enige die hengelt naar de belangstelling van werkzoekenden. Zo heeft Sodexo bijna 200 vacatures in de catering en techniek.

De vijf beveiligingsbedrijven die er op Schiphol zijn, zoeken 'zeker' 500 mensen, vertelt Francien David, directeur Luchtvaart Community Schiphol.

Reizigers
Lees ook:
Reizigers moeten op Schiphol buiten in de rij aansluiten

En de andere bedrijven die er staan, hebben allemaal ook nog eens heel wat vacatures. "Er zijn tijdens corona minstens 10.000 banen verdwenen, we hebben nu keihard mensen nodig." Hoeveel het er in totaal zijn, zegt ze niet te weten.

Aanmeldbonussen

Bedrijven proberen kandidaten over de streep te trekken met koffie en lekkere koekjes, maar ook met aanmeldbonussen, die kunnen oplopen tot 750 euro bruto.

Er zijn niet alleen heel veel banen in de beveiliging, maar ook in onder meer de catering en de logistiek. Onder dat laatste vallen veel verschillende banen: van bagagemedewerkers tot werknemers die bijvoorbeeld passagiers begeleiden die in een rolstoel zitten.

Tekorten: HR naar productie

Gegadigden laten hun gegevens achter, zodat ze maandag kunnen worden teruggebeld, vertelt Rowan Bruyn van GateGourmet, een bedrijf dat ervoor zorgt dat er op tijd maaltijden en drinken zijn voordat vliegtuigen vertrekken.

Dichte
Lees ook:
Dichte tunnel is nog maar het begin: 'Personeelstekort duurt nog wel 30 jaar'

Zelf werkt Bruyn bij een uitzendbureau dat werkt voor GateGourmet. De HR-medewerkers van het bedrijf zijn namelijk vanwege het personeelstekort ook ingezet om eten en drinken voor luchtvaartmaatschappijen te verzorgen.

Eerste gesprekken

Bij WCN heeft Natasha van Eijndthoven al kort gesproken over haar mogelijkheden. Ze heeft een opleiding gevolgd bij IHE Delft Institute for Water Education.

In Namibië had ze een eigen adviesbureau, maar in Nederland is het lastig om aan de  bak te komen, omdat toch wordt verwacht dat je Nederlands spreekt, vertelt Van Eijndthoven. Daarom wil ze nu proberen in de logistiek een baan te vinden.

'Wil weer werken in de logistiek'

Sjaak de Bruine hoopt op de  banenmarkt weer aan een baan als logistiek manager te komen. Hij heeft lang in de logistieke sector gewerkt. Zo stoomlijnde hij onder meer logistieke processen. Het laatst zat hij in de VS, maar dat bedrijf ging failliet.

Actieplan
Lees ook:
Actieplan Schiphol te laat: 'Niet voor de zomer op orde'

Ook Amanuel Kidane wil graag weer aan de slag. Hij werkte 29 jaar bij KLM, op het laatst bij de afdeling vrachtplanning. Hij wil graag nog een tijdje verder in de sector, vertelt hij terwijl hij vacatures bekijkt.

Van apotheker naar catering

Peggy Harfouche heeft net bij KLM Catering haar gegevens ingevuld. Ze is opgeleid voor apotheker, maar haar diploma uit Libanon wordt hier niet erkend, vertelt ze.

Gelukkig vindt ze catering ook leuk. Zo verzorgt ze weleens de catering voor familie of vrienden, tot 15 personen. "Ik wil graag werken, ik ben flexibel, wil ook in de nacht werken en spreek vloeiend Nederlands, Frans en Engels."

Geen personeel meer te vinden: boeketje nu door robot gemaakt

02:39