Ga naar de inhoud
Na renteverhoging ECB

Eerste verhogingen spaarrente binnen: Rabo en LeasePlan Bank

Beeld © ANP / Hollandse hoogte / Peter Hilz

De gisteren aangekondigde renteverhoging door de ECB heeft een dag later al effect. Rabobank gaat minder negatieve rente in rekening brengen voor bedragen boven een ton. Verder kun je bij LeasePlan Bank iets meer rente krijgen als je je geld voor een aantal jaren vastzet, de zogenoemde termijndeposito's.

Gisteren hielden banken hun spaarrentes nog gelijk, maar vandaag gaan sommige alsnog overstag. Als je bij Rabobank meer dan 100.000 euro op je rekening hebt staan, dan betaal je vanaf 1 augustus geen 0,5 procent rente meer, maar nog slechts 0,25 procent.

En LeasePlan Bank verhoogt vanaf volgende week woensdag al de rente op termijndeposito's, dat is wel alleen voor geld dat je voor drie, vier of vijf jaar vastzet.

Hogere
Lees ook:
Hogere spaarrente, nu de ECB de rente gaat verhogen?

ECB

Rabobank wijst bij de renteverhoging op de ECB, die gisteren aankondigde de officiële rente eind juli te verhogen met 0,25 procent. Dat betekent dat banken vanaf dan niet meer 0,5 procent rente moeten betalen als ze geld bij de ECB stallen, maar nog 'maar' 0,25 procent. Rabobank hoeft straks dus minder negatieve rente door te berekenen aan klanten met grote tegoeden.

Voor klanten die minder dan een ton op hun spaarrekening hebben staan bij Rabobank verandert er overigens niets. Zij krijgen nog altijd 0,01 procent rente.

ECB
Lees ook:
ECB kondigt voor het eerst sinds 2011 renteverhoging aan

Rabo de eerste onder de grootbanken

Rabobank is de eerste grote bank in ons land die de negatieve rentes aanpast. Eerder liet ING in België wel weten de negatieve rente voor particuliere spaarders af te schaffen. Maar voor Nederland heeft ING dat nog niet gedaan.

Topman Wiebe Draijer zegt dat hij zo snel mogelijk af wil van negatieve rente voor klanten. "We vinden negatieve rente een onwenselijk verschijnsel voor onze klanten en voor de economie als geheel. Het financiële systeem is niet ingericht op een situatie waarin rentes langdurig negatief zijn."

ING-topman
Lees ook:
ING-topman hint op verhoging spaarrente als ECB de rente verhoogt