Ga naar de inhoud
ING gaat in België meer spaarrente geven

Hogere spaarrente, nu de ECB de rente gaat verhogen?

Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Peter Hilz

Krijgen we eindelijk weer rente op ons spaargeld? De ECB verhoogt eind juli de rente die het aan banken rekent, maar Nederlandse banken willen niet zeggen of ze ook meer spaarrente gaan betalen. Opvallend: ING heeft al wel gezegd dat het vanaf september geen negatieve spaarrente meer vraagt in België.

"We volgen de marktontwikkelingen nauwgezet", zegt woordvoerder Harmen van der Schoor van de Volksbank. "De ECB-rente is de belangrijkste factor bij het bepalen van de spaarrente", aldus Guido Groot, woordvoerder van Rabobank.

Vandaag zei ECB-ceo Christine Lagarde dat de rentetarieven eind juli met 0,25 procent worden verhoogd. Dat betekent dat banken die geld 's nachts stallen bij de ECB dan niet 0,5 procent, maar nog 0,25 procent rente moeten betalen. Goed nieuws voor spaarders, zou je denken.

ING-topman
Lees ook:
ING-topman hint op verhoging spaarrente als ECB de rente verhoogt

'Beslissing op redelijk korte termijn'

Maar ABN Amro, ING Bank, Rabobank en de Volksbank willen nog niet zeggen of zij een hogere spaarrente gaan vergoeden. Of het niet lastig is voor een bank om straks voor grote spaarders -0,5 procent rente te rekenen als ze bij de ECB maar -0,25 procent kwijt zijn, daarop wil Van der Schoor niet ingaan. 

We zullen op redelijk korte termijn een beslissing nemen over de spaarrente, maar niet vandaag nog, wil woordvoerder Hans Sjouke Koopal van ABN Amro wel kwijt. Volgens Groot hangt de spaarrente niet alleen van de ECB-rente af, maar ook van andere factoren, zoals van wat de andere banken gaan doen.

ECB
Lees ook:
ECB kondigt voor het eerst sinds 2011 renteverhoging aan

ING-ceo hintte op hogere spaarrente

Opmerkelijk is de reactie van ING Bank. Begin mei hintte topman Steven van Rijswijk namelijk nog bij RTL Z op een verhoging van de spaarrente als de ECB de rente verhoogt.

Maar nu ECB-ceo Christine Lagarde zegt dat over zes weken de rente wordt opgetrokken, wil ING bij monde van woordvoerder Daan Heijbroek niet zeggen of de spaarrente in Nederland daadwerkelijk omhoog gaat.

Na
Lees ook:
Na ING en ABN zetten ook ASN en SNS het mes nog verder in spaarrente

ING: wel in België

Frappant is dat ING Bank gisteren wél bekend maakte dat het in België (waar ING ook tot de grootste banken behoort) per 1 september geen negatieve spaarrente voor particulieren meer zal rekenen.

Waarom de bank niet ook kan zeggen dat spaarders in Nederland meer rente krijgen, daarover wil Heijbroek niet veel kwijt.

Het rentebeleid verschilt per land en hangt mede af van de balanspositie van de bank per land, de kosten en de concurrentieverhoudingen, wil hij wel zeggen. Maar op welke punten de situatie in Nederland anders is dan in België wil hij niet kwijt.

Dit
Lees ook:
Dit is waarom de hypotheekrente wel stijgt, maar je spaarrente niet

Nu maximaal 0,01 procent rente

Sparen levert nu niets of bijna niets op. Bij Rabobank en SNS krijg je nog een heel klein beetje rente: bij Rabo tot een ton 0,01 procent rente en SNS geeft dat tot een bedrag van 25.000.

Als je meer geld op je spaarrekening hebt, dan krijgt je niets en ABN Amro en ING betalen sowieso niets. Bij alle banken moet je nu vanaf 100.000 euro op je spaarrekening zelfs rente betalen: 0,5 procent.

Waarom je als gewone spaarder altijd te veel spaartaks betaalt

03:34