Ga naar de inhoud
Schadeclaims en intrekken track

Rechtenruzie levert rappers van Yung Internet 'veel pijn en stress' op

Yung Internet in 2018, met Yelli (l.) en Yung Mau (r.) Beeld © ANP

De Amsterdamse rapformatie Yung Internet is in de problemen gekomen door het gebruik van een telefonisch spraakbericht in een song. De rappers hebben de track moeten verwijderen van muziekplatforms als Spotify, en kregen vette schadeclaims aan de broek.

Volgens de rechter is het spraakbericht een creatief werk, en maakte Yung Internet door het gebruik ervan inbreuk op het auteursrecht van de inspreker.

Vette schadeclaims

De groep en twee leden daarvan blijken de zaak vorig jaar te hebben geschikt voor 5000 euro en de toezegging de track te verwijderen.

Een derde lid, die inmiddels uit de groep is gestapt, kon niet schikken en werd door de inspreker van het bericht voor de rechter gesleept met schadeclaims van in totaal bijna 22.000 euro.

Succesvolle rappers

Yung Internet is een Amsterdamse rappersformatie, die sinds 2014 bestaat en oorspronkelijk bestond uit Yung Mau (Mauro Plantinga), DJ Hyperlink (Daan Hegt) en Yelli (Sergio Hasselbaink).

Mr.
Lees ook:
Mr. Polska en kledingmerk hoeven megaclaim voor '500-euroshirt' niet te betalen

In 2018 ontving Hasselbaink, die naast rapper ook acteur is, een telefonisch spraakbericht van een oud-schoolgenoot en mede-acteur die contact met hem zocht om te kijken of zij zouden kunnen samenwerken.

'Hey tijger'

"Hey tijger, hoe is het man? Hee luister, je kent me misschien niet meer maar we hebben samen op school gezeten man. Weet je nog? Bert? Apolloschool? Die tijden? En jij was die skater en ik weet nog die eerste keer dat ik jou op tv zag, ik dacht wauw gruwelijk. Nee maar anyway, anyway bradda, we zitten in hetzelfde vak en ik heb een tijdje niks van je gehoord nog, man. Hoe gaat het met projecten en opdrachten?"

In plaats van dat Hasselbaink hem terugbelde, gebruikte Yung Internet het spraakbericht in de song 'Wesley Sneijder', de tweede song op het album Long Island uit 2018.

Geen toestemming

Een jaar later ontdekte de inspreker dat zijn bericht was gebruikt in een post van Yung Internet op Instagram. Zijn manager nam toen contact op met de rapformatie, om te melden dat er geen toestemming voor het gebruik was gegeven. Daarop verwijderde Yung Internet de post.

Nog een jaar later kwam de stemacteur erachter dat het tekstbericht ook was gebruikt in de song Wesley Sneijder, die inmiddels al ruim twee jaar op allerlei muzieksites als Spotify, YouTube en iTunes te beluisteren was.

Schikking

Daarop dreigde hij met een forse schadeclaim naar de rechter te stappen. Uiteindelijk schikte hij de zaak met Yung Internet, Plantinga en Hegt voor 5000 euro. Ook moest de groep toezeggen de song te verwijderen van muziekplatformen als Spotify.

YouTube
Lees ook:
YouTube gaat mogelijk vooraf checken of je video auteursrechten schendt

Met de inmiddels uit de rapformatie vertrokken Hasselbaink - de oorspronkelijke ontvanger van het bericht - wilde de inspreker echter niet schikken. Hij werd door de stemacteur voor de rechter gesleept met een claim voor vermogensschade van bijna 17.000 euro inclusief rente, en nog eens 5000 euro aan immateriële schade.

Verweer

Voor de Amsterdamse rechtbank stelde Hasselbaink dat het spraakbericht niet gezien kan worden als werk onder de auteurswet, en dat hij niet persoonlijk aansprakelijk kan worden gehouden voor het gebruik van het bericht.

Uit een dinsdag openbaar geworden uitspraak blijkt dat de Amsterdamse rechtbank dat eerste argument in januari van tafel heeft geveegd.

Volgens de rechter is het spraakbericht wel degelijk te beschouwen als een auteursrechtelijk beschermd werk. "Het stemfragment heeft een eigen, oorspronkelijk karakter en draagt het persoonlijk stempel van de maker", aldus de uitspraak.

Geen schadevergoeding

Toch hoeft Hasselbaink geen tienduizenden euro's aan schadevergoeding te betalen. Omdat de inspreker vorig jaar al schikte met Yung Internet en de twee resterende leden, kan hij volgens de rechter geen schade meer bij het voormalige lid van de rappersformatie claimen.

Exit
Lees ook:
Exit Sony raakt rapartiest Lil Kleine financieel keihard

Daarbij speelt ook een rol dat Hasselbaink destijds bij de Kamer van Koophandel nog wel vennoot van het bedrijf achter de groep was, en daardoor indirect bij de schikking betrokken was.

Zijn advocaat, Victor den Hollander, zegt verrast te zijn over de uitspraak. "Ik dacht dat wij op alle fronten zouden winnen. Tot dusverre werden stemfragmenten nooit als beschermd werk beschouwd."

Geen hoger beroep

Een van de advocaten van de inspreker, Stephan Mulders, heeft gemengde gevoelens bij de uitspraak. "We hebben gewonnen omdat het fragment auteursrechtelijk beschermd is, maar er is geen schadevergoeding toegekend. Operatie succesvol, maar patiënt overleden."

Volgens Mulders is de acteur niet in hoger beroep gegaan.

Pijn en stress

Yung Internet-lid Mauro Plantinga noemt de kwestie een 'onzinzaak die wel veel pijn en stress heeft opgeleverd.' De inspreker van het tekst noemt hij iemand 'die veel geld wil van mensen die dat niet hebben. Als wij 20.000 euro moeten betalen aan iedereen die op onze tracks staat, zijn we meteen platzak'.

Volgens advocaat Mulders was de gang naar de rechter van de stemacteur wel te verklaren. "Hij spreekt ook teksten in voor de semi-overheid, en stond opeens in een track over drugs en zelfmoord. Ook ging het over best wat geld, en was er wrevel over de manier waarop dit zonder zijn medeweten was gegaan."

Dit is een artikel van