'Tarieven schieten omhoog'

Van barista tot bartender: dit zijn de bestbetaalde bijbanen

08 juni 2022 13:59 Aangepast: 09 juni 2022 13:50
Beeld © Getty Images.

Kok, barista of verhuizer. Het is tegenwoordig lekker verdienen bij veel bijbanen. Mede door de krappe arbeidsmarkt kan er goed onderhandeld worden en schieten veel tarieven omhoog.

De tarieven stijgen voor zo'n beetje elke baan, zegt Niels Arntz, medeoprichter van zzp-platform Temper. Op dat platform kunnen zzp'ers klussen en bijbaantjes vinden, waaronder veel werk in de horeca en logistieke en commerciële dienstverlening, van bezorger tot telemarketeer.

De opdrachtgever bepaalt een tarief, het is vervolgens aan de opdrachtnemer om daarover te onderhandelen, zegt de Amtz. Het gebeurt volgens hem steeds vaker met succes: "In totaal werd er in mei bijna tienduizend keer succesvol onderhandeld over een hoger uurtarief. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van een maand eerder", zegt hij.

Uitschieters

In het afgelopen jaar waren er daarbij volgens Temper drie uitschieters als het gaat om tariefstijgingen: verhuizer (+136 procent), site crew (+133 procent) en bediening (+131 procent). Wie werkt als 'site crew' trekt bijvoorbeeld kabels of bouwt een bar op een festivallocatie.

Volgens Arntz hebben veel bedrijven last van personeelstekorten, maar is het vinden van mensen ook een organisatieprobleem. "De meeste jongeren gaan niet meer met een cv onder de arm langs een horecazaak. Ze willen meer vrijheid en zelf kunnen invullen waar en wanneer ze werken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dichte tunnel is nog maar het begin: 'Personeelstekort duurt nog wel 30 jaar'

Flexibel werken

Volgens Arntz melden zich maandelijks nog genoeg mensen die een bijbaan zoeken op zijn platform. Heb je een baantje als barista in de aanbieding, dan wordt er gemiddeld 3,5 keer op gereageerd via de site, zegt hij.

De site telt inmiddels zo’n 350.000 accounts en 10.000 bedrijven die klussen aanbieden. Voor de werkgever komt er overigens nog 3,50 euro bovenop het uurtarief aan kosten en commissie voor Temper.

Dit zijn volgens Temper de best betaalde klussen van het moment.

Best betaalde freelance-klussen Best betaalde freelance-klussen

'Bouw en productie minder populair'

Volgens uitzendbureau Tempo Team lopen jongeren op dit moment vooral warm voor bijbanen in de horeca en bij retailbedrijven. Veel van hen zijn op dit moment weer op zoek naar werk, zegt de uitzender. Het meest populair zijn banen achter de bar of in de bediening, als verkoper of als oppas. Banen in de bouw, productie en schoonmaak zijn minder gewild. 

Er zijn flink meer vacatures voor vakantiebanen dan vorig jaar, zegt het bedrijf zonder in detail te treden. Jongeren hebben dus echt wat te kiezen dit jaar. Of dat ook beter betaalt dan anders is niet duidelijk, die data is te gering voor een betrouwbaar beeld, zegt een woordvoerder in een reactie. Wel blijkt uit onderzoek van de uitzender dat geld de belangrijkste reden is om een vakantiebaan te nemen. En dat een te laag salaris de grootste afknapper is.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Gratis werknemers? Veel stagiairs krijgen niets betaald'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van