Ook autohuren kost meer

Nederlandse ondernemers in buitenland: last van duurdere vliegtickets

08 juni 2022 07:20 Aangepast: 08 juni 2022 11:28
Aad van der Velden en Sigrid Laeven met hun kinderen bij hun camping Pronto Campi. Beeld © Pronto Campi

Nu corona naar de achtergrond is verdrongen, zou je verwachten dat Nederlandse ondernemers die in het buitenland een hotel hebben, of appartementen verhuren, goede zaken kunnen doen. Sommige ondernemers profiteren inderdaad, maar zeker niet iedereen.

"Het is echt niet best dit jaar", zegt Marja Mastenbroek. Samen met haar partner Hans Maagdelijn verhuurt ze via haar site Okeanis voor Griekse vrienden appartementen in het dorpje Koutsouras, aan de zuidkust van Kreta.

"Er is hier nu een hittegolf, dus aan het weer ligt het niet", zegt ze. Vorig jaar rond deze tijd hadden ze meer verhuurd dan nu. Voor juli en augustus, wanneer de schoolvakanties zijn, zijn er wel wat appartementen verhuurd, maar er is nog genoeg plek, zegt Mastenbroek. Ze merkt dat het toerisme later op gang is gekomen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Niet alleen chaos op Schiphol, maar ook op luchthavens buurlanden

Rustiger dan vorig jaar

Ook Herman Keeler merkt dat vakantiegangers later boeken. Samen met zijn vrouw heeft hij een aantal vakantiehuizen in Andalusië, in het zuiden van Spanje. In juli en augustus is er al veel verhuurd, maar vorig jaar zaten alle huisjes van Keeler en zijn vrouw vol in de zomer.

Dit voorjaar was het ook rustiger dan vóór corona en voor het najaar zijn de boekingen eveneens nog minder dan gebruikelijk, zegt Keeler. "En degenen die al wél boeken voor het najaar, willen heel duidelijk weten hoe het zit, mocht corona weer de kop opsteken. Ze zijn voorzichtiger geworden".

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Personeelstekort: Transavia schrapt deze zomer 500 vluchten

Dure tickets en huurauto's

"Vliegtickets zijn ontzettend duur en ook als je een auto huurt ben je veel duurder uit", zegt Mastenbroek. Ook Keeler wijst naar onder meer de hoge prijzen voor vliegtickets, maar ook naar veel andere prijzen, die omhoog zijn gegaan en waar consumenten mee te maken hebben.

"Het is niet meer zo vanzelfsprekend dat mensen twee keer per jaar weg gaan." De prijzen voor zijn vakantiehuizen heeft hij dan ook nauwelijks verhoogd. "Als je geen overvloed aan aanvragen hebt, dan zou het een domme zet zijn om dat te doen."

Voordeel van problemen op luchthavens

Maar Thea Bleijenberg, die samen met haar man René in Oostenrijk Alphotel Mittersill (met ook appartementen) heeft, is veel optimistischer. In de zomer zitten ze nooit vol, omdat de hele streek vooral op de wintersport is gericht. Maar de boekingen gaan redelijk goed en ze hebben goede verwachtingen voor de zomer, vertelt Bleijenberg.

"Voor ons is het positief dat vliegtickets duurder zijn en dat luchthavens in heel Europa met personeelsproblemen kampen", zegt zij. Naar Oostenrijk kun je immers gewoon met de auto.

Jongeren op Pronto Campi Jongeren op Pronto Campi

'Toeristen boeken wel later'

Toch merkt zij ook dat toeristen dit jaar afwachtend zijn, net zoals vorig jaar. "We verwachten dat veel mensen op het laatste moment nog boeken, in verband met corona, de oorlog in Oekraïne en stijgende prijzen, waar consumenten mee te maken hebben."

Voor de schoolvakantie zit ze al aardig vol. Daarbij merkt Bleijenberg wel dat de appartementen beter lopen dan het hotel. In een appartement kom je minder in contact met andere mensen dan in een hotel, zegt zij. Bleijenberg denkt dat toeristen nog altijd wat voorzichtig zijn in verband met corona.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Reizigers moeten op Schiphol buiten in de rij aansluiten

Met de auto naar de camping

Ook Aad van der Velden en zijn vrouw Sigrid Laeven, die samen camping Pronto Campi hebben in de buurt van het Italiaanse Urbino, merken geen terughoudendheid bij gasten, integendeel. "We hebben het beste voorseizoen ooit en ik denk dat het hele jaar goed wordt", aldus Van der Velden.

De zes camperplekken kunnen we wel twee keer per dag verkopen, zegt hij. Ook met de boekingen voor de rest van de camping gaat het prima. Voor de schoolvakanties is de camping volgeboekt. In de zomer komen er vooral Nederlanders. Die komen allemaal met de auto, dat is handig want dan kun je meer meenemen en van opstoppingen op luchthavens hebben ze dus geen last, zegt Van der Velden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van