Ga naar de inhoud
Check hier hoeveel

Zoek op: zoveel kost een huurauto op jouw vakantieadres

Een autoverhuurbalie op het vliegveld van Dallas, 28 mei 2021. Beeld © ANP / AP

Wie deze zomer een huurauto wil hebben op vakantie, moet de portemonnee trekken. Huurauto's zijn al snel twee tot drie keer zo duur als in andere jaren. Vooral op de Spaanse eilanden en in de Verenigde Staten betaal je de hoofdprijs. Check hier wat je nu in jouw favoriete stad voor een huurauto betaalt.

Deze zomer zijn de prijzen op sommige plekken wel tot 200 procent hoger, vergeleken met de periode vóór de coronacrisis. Op Mallorca was je toen 200 euro kwijt voor een week een auto huren, dat kost je nu 600 euro. 

Ook op Ibiza gingen de huurprijzen drie keer over de kop. In andere Zuid-Europese steden verdubbelden de prijzen, blijkt uit data van het bedrijf Easyterra, een prijsvergelijkingssite. In het kaartje hieronder zie je per stad wat een huurauto nu ongeveer kost. 

Prijzen huurauto's in Europa:

"Een week lang een kleine auto huren in Barcelona kostte je in 2019 nog zo'n 200 euro", beaamt Pilar Bellot, voorzitter van de associatie van autoverhuurbedrijven in Spanje. "Dit jaar moet je daar 300 euro voor neertellen."

En ook in de Verenigde Staten, Canada en het Caribisch gebied betalen toeristen tot wel drie keer meer voor de huur van een auto. In Miami en Orlando stegen de prijzen het hardst, volgens de data van Easyterra.

Prijzen huurauto's in de VS en Canada:

Er is sprake van een 'perfect storm' op de markt voor huurauto's, vertelt Tjeerd Kramer, directeur van Easyterra. "Veel van de verhuurders hebben in de coronacrisis een deel van hun vloot verkocht om overeind te blijven."

Tekort aan huurauto's

"Nu komen de toeristen weer, maar is de vloot dus klein. Zomaar auto's terugkopen lukt dan weer niet, omdat eerstehands auto's niet zomaar meer van de band lopen", zegt Kramer. Dat heeft te maken met het wereldwijde tekort aan computerchips. Die zijn nodig voor de bouw van nieuwe auto's. "En door productieproblemen lagen een aantal fabrieken gedeeltelijk stil", voegt Kramer nog toe. 

Bespaartip:
Lees ook:
Bespaartip: neem zelf navigatie en kinderzitje mee voor huurauto

Daar kwam nog de blokkade van het Suezkanaal bij, en de uitbraak van de oorlog in Oekraïne, vult Bellot aan. Ze benadrukt dat er geen tekort is aan huurauto's. Ze zijn alleen duurder, omdat de prijzen voor auto's zelf ook zijn gestegen. Zij verwacht dat de prijzen ook nog verder zullen stijgen.

Balen dus als je nog geen auto hebt gehuurd en naar een plek gaat waar je niet je eigen auto mee naar toe kunt nemen. Zoals naar Hawaii, geeft Kramer als voorbeeld. "Daar huren mensen een verhuisbusje in plaats van een cabriootje om over het eiland te toeren. Maar daar moet je zin in hebben."

Huurauto's op vakantie stuk duurder: van 200 naar 600 euro per week

01:24
RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief