Ga naar de inhoud
Maak je niet goed met lage rente

Spaarrekening gaat geld kosten bij SNS en RegioBank

Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Harold Versteeg

Als je alleen een spaarrrekening hebt bij SNS Bank of bij RegioBank dan moet je er per 1 juli voor betalen. Sparen wordt dan nóg onaantrekkelijker.

Per 1 juli kost een spaarrekening bij SNS of RegioBank je dan 2,55 euro per maand, dat is 30,60 euro per jaar. Je moet namelijk een betaalrekening openen als je alleen nog een spaarrekening hebt. Klanten die dat niet willen, kunnen het alleen bij een spaarrekening houden, maar dan moeten ze daar wel 2,55 euro per maand voor betalen.

En de kosten voor de goedkoopste betaalrekening bij SNS Bank zijn 2,55 euro per maand. Bij RegioBank is dat iets meer, namelijk 2,75 euro per maand, oftewel 33 euro per jaar. 

Als je een betaalrekening hebt dan hoef je overigens niet ook nog voor een spaarrekening te betalen. Klanten die alleen sparen kunnen er ook voor kiezen om geen betaalrekening te openen, maar dan betalen ze alsnog 2,55 euro voor hun spaarrekening. 

Nieuwe
Lees ook:
Nieuwe ceo SNS wil investeren in kantoren, betaalt zich dat wel uit?

Kosten maak je niet goed

Klanten die nu alleen een spaarrekening hebben bij SNS Bank of RegioBank maken de kosten die ze straks moeten betalen nooit goed met rente die ontvangen op hun spaarrekening.

Je krijgt namelijk maar 0,01 procent rente en dat slechts tot een bedrag van 25.000 euro. Tussen de 25.000 euro en 100.000 euro is de rente 0 en over het saldo boven de 100.000 euro moet je 0,5 procent rente betalen.

Je krijgt dus maximaal 2,50 euro per jaar (namelijk 0,01 procent over maximaal 25.000 euro). Dat is net niet genoeg om de kosten van één maand te dekken.

Klanten
Lees ook:
Klanten ABN Amro gaan dik 50 procent meer betalen

Negatieve rente ECB

Volgens de bank worden de wijzigingen doorgevoerd omdat klanten zo beter in staat zijn 'om hun dagelijkse bankzaken te organiseren om voorbereid te zijn om grote (financiële) veranderingen in hun leven'. 

Wat ook nog mee kan spelen bij het besluit is dat banken al een tijd kampen met de negatieve rente van 0,5 procent die zij moeten betalen als ze geld stallen bij de ECB. Dat maakt dat spaarders niet meer aantrekkelijk zijn voor banken. Vandaar ook dat alle banken rente vragen aan hun klanten vanaf een bepaald bedrag, in plaats van dan klanten rente vergoed krijgen, zoals vroeg het geval was. 

Na
Lees ook:
Na ING en ABN zetten ook ASN en SNS het mes nog verder in spaarrente

ASN Bank past ook tarieven aan

ASN Bank, dat net als SNS en RegioBank ook onder de Volksbank valt, voert de nieuwe regels nog niet in. ASN Bank gaat wel de tarieven aanpassen, zegt Volksbank-woordvoerder Daphne Andriesse, maar daarover zullen dan eerst de klanten worden geïnformeerd.

SNS Bank en RegioBank zijn niet de enige banken waar spaarders ook een betaalrekening moeten hebben. Zo maakte ABN Amro een paar weken geleden bekend dat de zogeheten spaarpas verdwijnt. Om geld van je spaarrekening te kunnen opnemen en om online te bankieren moet je straks ook een betaalpakket nemen. Nu kost dat dat 1,95 euro per maand, maar per 1 juli wordt dat 2,95 euro.

Betaalrekening
Lees ook:
Betaalrekening gemiddeld 42 procent duurder dan 5 jaar geleden

ING en Rabo

Ook bij ING Bank heb je een betaalrekening nodig als je wilt sparen, laat woordvoerder Aram Goudsmit weten. De goedkoopste betaalrekening, het Oranje Pakket met korting, kost 1,90 euro per maand.

Rabobank stelt eveneens als voorwaarde dat je een betaalrekening hebt als een spaarrekening wilt openen. De goedkoopste betaalrekening bij Rabobank kost 2,25 euro per maand.

Net als SNS Bank en RegioBank brengen ook ABN Amro, ING Bank en Rabobank bij spaargeld boven een ton, 0,5 procent rente in rekening aan spaarders. Bij Rabobank krijg je tot een ton nog wel 0,01 procent rente, bij ABN Amro en ING krijg je niets.

Depositogarantiestelsel

Consumenten die meer dan 100.000 euro aan spaargeld hebben verdelen dat geld vaak over meerdere banken. Het depositogarantiestelsel vergoedt immers alleen spaargeld tot een bedrag van een ton mocht een bank failliet gaan.

Door op meerdere banken maximaal 100.000 euro op een spaarrekening te zetten, zorg je ervoor dat je geen geld kwijtraakt als een bank mocht omvallen.