Ga naar de inhoud
ECB gaat rente verhogen

Forse stijging hypotheekrente voorbij, blijft dat ook zo?

Er wordt nu minder overboden. Beeld © ANP / Hollandse hoogte / Peter Hilz

De hypotheekrente is de afgelopen tijd flink gestegen, maar daar lijkt nu een einde aan te zijn gekomen. Blijft dat ook zo? Want verwacht wordt dat de Europese Centrale Bank (ECB) in juli de officiële rente zal verhogen en daarna nog verder.

Begin januari betaalde je voor een hypotheek met NHG, waarvan de rente voor 20 jaar is vastgelegd, nog gemiddeld 1,44 procent rente. Nu is dat circa 3,4 procent. Ofwel een ruimschootse verdubbeling in nog geen vijf maanden tijd.

Dat raakt potentiële huizenkopers hard, want bij een hogere hypotheekrente kun je minder geld lenen. Zo kan een stel dat samen 75.000 euro bruto per jaar verdient nu ruim 18.000 euro minder lenen dan aan het begin van het jaar, heeft De Hypotheker berekend. Dat betekent dat je een minder duur huis kunt kopen, of dat je in je nieuwe huis nog even tegen die oude keuken of badkamer moet aankijken.

Druk
Lees ook:
Druk op woningmarkt neemt iets af, maar prijzen nog torenhoog

Maar voorlopig lijkt het ergste achter de rug voor huizenkopers, denkt De Hypotheker. De stijging van de hypotheekrente vlakt sinds een paar weken namelijk duidelijk af. De hypotheekrente zal de komende tijd misschien nog wel wat omhoog kunnen, maar niet in het tempo van de afgelopen maanden, denkt de hypotheekadviseur.

Minder overbieden

De gestegen hypotheekrente heeft overigens ook voordelen voor potentiële huizenkopers, aldus De Hypotheker. Doordat consumenten minder kunnen lenen raakt de woningmarkt wat minder oververhit. Er zijn immers minder gegadigden per woning die te koop staat.

Er zal dan ook minder overboden hoeven worden, denkt woordvoerder Carina Kloet, maar zij betwijfelt of potentiële huizenkopers snel kunnen volstaan met het bieden van de vraagprijs.

Dit
Lees ook:
Dit is waarom de hypotheekrente wel stijgt, maar je spaarrente niet

De krapte op de woningmarkt is immers nog steeds heel hoog en dat zal niet snel veranderen, denkt zij. Vooral in de randstad zal die krapte langer aanhouden, omdat daar meer vraag is naar woningen, aldus Kloet.

Meer renteverhogingen?

En wat kunnen huizenkopers de komende tijd verwachten? Voor de hypotheekrente is de officiële rente die de ECB vaststelt belangrijk, en die wordt naar verwachting in juli verhoogd met 0,25 procentpunt. Maar die verhoging is al grotendeels in de huidige hypotheekrente verwerkt, denkt De Hypotheker.

Toch zal het waarschijnlijk niet bij die ene renteverhoging door de ECB blijven, is de verwachting in de markt. Zo heeft ECB-president Christine Lagarde zelfs al aangegeven dat de ECB waarschijnlijk ook in september de rente zal verhogen.

Aflossingsvrije
Lees ook:
Aflossingsvrije hypotheek steeds populairder, maar niet zonder risico's

Een verhoging van de rente door de ECB in september met 0,25 procentpunt zal de hypotheekrente nog wat verder kunnen opstuwen, erkent Kloet. Of de hypotheekrente in aanloop daar naartoe dan in dezelfde mate zal stijgen, vindt zij moeilijk in te schatten.

December en daarna

Sommige deskundigen gaan nog verder; zij denken dat de ECB ook in december de rente zal verhogen en volgend jaar nog een keer. Dat zou verdergaande consequenties hebben.

Als het de ECB menens is om de huidige hoge inflatie de kop in te drukken, dan zal dat de economische groei wel eens kunnen drukken en misschien zelfs tot een recessie kunnen leiden, denkt Elwin de Groot, hoofd macrostrategie bij Rabobank. En dat kan er weer toe leiden dat de inflatie minder hoog zal uitvallen en ook de verwachtingen voor de inflatie zullen afnemen. De ECB kan dan wel eens een pauze inlassen met renteverhogingen, zegt De Groot.

Recessie?

Ofwel: er zijn nog veel onzekerheden voor huizenkopers en -verkopers. Niet alleen hoe de inflatie zich zal ontwikkelen, maar ook met betrekking tot de situatie in Oekraïne en of we in het najaar weer te maken krijgen met corona, voegt Kloet hier aan toe.

Het kan ook dat de inflatie minder tijdelijk blijkt uitpakt dan nu nog wordt verwacht, zegt De Groot. Dan wordt het misschien weer lastiger voor de ECB om níet door te gaan met de renteverhogingen.

RTL Z Huizenindex: Onrust op de huizenmarkt, maar geen goed nieuws voor starters

11:08