Gesnapt op sociale media

Op skivakantie na coronaleugen: ontslag op staande voet

26 mei 2022 12:07 Aangepast: 27 mei 2022 20:35
De man liep tegen de lamp door een filmpje op sociale media. Beeld © ANP

Een medewerker van een technisch bedrijf is zijn baan kwijtgeraakt nadat hij had gelogen dat hij corona had, terwijl hij in werkelijkheid was gaan skiën. De man liep tegen de lamp omdat zijn dochter een filmpje van het skitripje op sociale media plaatste.

De 56-jarige man werkte sinds de herfst van 2019 als technisch commercieel medewerker voor een klein techniekbedrijf, naast de oprichter.

Begin dit jaar, op maandag 24 januari, meldde hij zich ziek. Volgens de man had hij corona opgelopen, en kon hij niet komen werken. Toen hij een week later weer bij zijn baas verscheen, werd hij op staande voet ontslagen.

Skivakantie

Volgens zijn werkgever had de man gelogen over zijn coronabesmetting en was hij met zijn dochter op een skivakantie in de Franse Alpen geweest.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zij werden dit jaar ontslagen om corona: conflicten over mondkapjes en hoesten

Dat zou onder meer zijn gebleken uit een filmpje, dat zijn dochter op sociale media had geplaatst. Daarop was te zien en te horen dat zij met haar vader op een besneeuwde skipiste stond. Ook had de werkgever geconstateerd dat de man niet thuis was, door daar poolshoogte te gaan nemen.

De werkgever vermoedde bovendien dat de man zich vorig jaar al twee keer eerder met een smoesje - ziekenhuis- en tandartsbezoek - had afgemeld voor werk.

Ontkenning

De man ontkende, en beweerde dat het skifilmpje eind december al was gemaakt. Wel zou hij een vriend in Duitsland hebben bezocht, wat zou verklaren waarom hij niet thuis was. Om zijn baan terug te krijgen, stapte hij naar de rechter.

Uit een gisteren openbaar geworden uitspraak blijkt dat de kantonrechter in Utrecht helemaal niets van het verhaal van de man gelooft. Omdat diens verklaringen aan alle kanten rammelen, acht de rechter die 'weinig geloofwaardig'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Werknemer die loog over overlijden vriendin toch ontslagen

Zo wist de werkgever te bewijzen dat de man eind december een klusje voor het bedrijf in Nederland had gedaan, in de periode waarin volgens de man de skivakantie zou hebben plaatsgevonden. Op de overlegde positieve corona-test van de GGD stond geen naam vermeld.

Financiële gevolgen

Omdat de man volgens de kantonrechter door te liegen 'ernstig verwijtbaar' handelde, blijft het ontslag op staande voet in stand. Dat heeft aanzienlijke financiële gevolgen voor de werknemer.

De man heeft geen recht op loon tijdens zijn opzegtermijn, een transitievergoeding of een extra ontslagpremie wegens onterecht ontslag. Ook verliest hij mogelijk zijn aanspraak op een WW-uitkering.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van