Ga naar de inhoud
Mede dankzij NOW

Eredivisieclubs bespaarden niet op spelerssalarissen tijdens corona

Topscorer Sebastien Haller van Ajax is een van de bestverdienende spelers in de eredivisie. Beeld © ANP Foto

De salarissen voor de meeste voetballers in de eredivisie zijn in het coronaseizoen 2020/2021 gestegen. Dat is opmerkelijk, want door corona en de bijbehorende maatregelen hadden voetbalclubs veel minder inkomsten. Mede dankzij overheidssteun konden zij hun spelers toch meer geld bieden.

Dat blijkt uit de SERC Financiële Ranglijst Eredivisie 2022, een onderzoek van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN).

Hoofd boven water

In 2020/2021 kregen voetbalclubs het voor de kiezen vanwege de maatregelen om corona in te dammen. Daardoor liepen onder andere de inkomsten van stadionbezoek uit de verkoop van seizoenkaarten flink terug. Gezamenlijk zagen de eredivisieclubs hun omzet krimpen met 21 procent ten opzichte van het seizoen ervoor en zelfs 30 procent ten opzichte van het laatste seizoen zonder corona.

Clubs wisten desondanks het hoofd boven water te houden. Supporters en sponsoren droegen hun steentje bij, maar ook de eigenaren van een aantal clubs en natuurlijk de overheid. Die deelde in totaal ruim 80 miljoen euro coronasteun uit aan de voetbalclubs. 70 miljoen vanuit de NOW (voor de loonkosten) en nog eens 12 miljoen TVL (voor vaste lasten).

Lege
Lees ook:
Lege stadions zorgen voor lagere transfersommen: 'De hele voetbalwereld geeft minder uit'

Daarnaast sneden eredivisieclubs in de kosten, blijkt uit de ranglijst. In totaal met zo'n 7 procent. Met name door te bezuinigen op wedstrijdkosten, beheer en administratie en huisvestingskosten.

Salarisverhoging

Op de grootste kostenpost van de clubs, die voor personeel, werd echter niet overal bezuinigd. Onder andere bij de grote drie, Ajax, Feijenoord en PSV, gingen de spelers weliswaar akkoord met een loonoffer, zij het soms mokkend. Maar dat weerhield de clubs er niet van om de basissalarissen te verhogen.

Sterker nog: over de hele linie van eredivisieclubs vertoonden de uitgaven aan personeel een kleine plus van 1 procent. Elf van de achttien clubs gaven in 2020/2021 méér uit aan personeel dan in het seizoen ervoor. Fortuna Sittard gaf bijvoorbeeld 2 miljoen euro extra uit aan spelerssalarissen, 40 procent meer dan het seizoen ervoor.

NOC*NSF:
Lees ook:
NOC*NSF: logisch dat coronasteun stopt, maar andere steun nodig

"Hun main business, het belangrijkste onderdeel van een club is presteren op het veld", zegt onderzoeker Willem de Boer van de HAN. "Daar staat het kapitaal. Veel clubs hebben op allerlei punten bezuinigd, maar toch de mogelijkheden gezien om flink te investeren in de eigen selectie."

En dat is een bewuste keuze geweest, zegt de onderzoeker. "De mogelijkheid om te bezuinigen op de selectie, op de spelerssalarissen, is er natuurlijk wel. Aan het einde van een seizoen loopt 40 procent van de contracten af. Dus dan zou je kunnen zeggen: de duurdere spelers, daar gaan we afscheid van nemen."

Interen eigen vermogen

Met uitzondering van FC Twente kozen eredivisieclubs ervoor om niet te snijden in de salarissen voor de selectie, maar in plaats daarvan in te teren op het eigen vermogen.

De grote drie zijn er in dat opzicht het meest op achteruit gegaan. "Ajax heeft een enorm eigen vermogen, die kan dat wel hebben. PSV heeft enorm ingeteerd en het eigen vermogen van Feyenoord is verdampt", aldus De Boer. Kleinere clubs als Vitesse en FC Utrecht leden ook behoorlijke verliezen, zegt hij, maar die hebben private eigenaren die dat gecompenseerd hebben.

Betaald
Lees ook:
Betaald voetbal krijgt zo'n 25 miljoen euro aan NOW-subsidie

Het lijkt er volgens De Boer op dat clubs echt de rekenmachine erbij hebben gehouden, om te kijken wat er mogelijk was. Mede dankzij de NOW, denkt hij. "Als de NOW er niet was geweest, hadden clubs enorme problemen gehad. Ik denk dat veel meer van hen dan de keuze hadden gemaakt om te bezuinigen op de spelerssalarissen."

Winst was niet noodzakelijk

Wat volgens hem ook een rol speelt, is het feit dat clubs financiële ondersteuning vroegen aan supporters en sponsoren. "Dan kun je niet aan het einde van het seizoen met een mooie winst aankomen. De noodzaak om winst te maken, kwam daarmee te vervallen en de clubs kijken dan wat er mogelijk is qua salarissen."

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief