Door hoge staalprijs

Bonus van 25 procent voor personeel Tata Steel na topjaar

20 mei 2022 16:36
Beeld © ANP / Bart Maat

Medewerkers bij Tata Steel gaan met een heerlijk gevoel het weekend in: ze hebben te horen gekregen dat ze in juli een resultaatsafhankelijke uitkering krijgen van ruim 25 procent van hun jaarsalaris.

De riante uitkering komt doordat het staalbedrijf uit IJmuiden financieel een heel mooi jaar had. De winst kwam uit op maar liefst 970 miljoen euro.

Tata profiteerde namelijk van de hoge staalprijzen. Deze schoten omhoog, onder meer als gevolg van het snelle herstel van de wereldwijde economie na de coronapandemie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tweede Kamer: uitstootnormen Tata Steel niet streng genoeg

Niet voor hogere management

De uitkering voor medewerkers die onder de cao vallen is afhankelijk van het resultaat van Tata. Dat betekent dat in slechte jaren de uitkering veel lager of zelfs nul is. Dat was de afgelopen drie jaar het geval. Tata draaide toen immers verlies. Een 13e maand kent Tata niet. 

Het hogere management krijgt de resultaatafhankelijke uitkering overigens niet, omdat zij niet onder de cao vallen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tata Steel kiest voor waterstof, kolen uitgefaseerd

Hoge investeringen nodig voor milieu

De uitkering is opvallend, omdat Tata veel geld moet investeren in het verduurzamen van het productieproces. De kosten daarvoor zijn geraamd op 1,4 miljard euro. Tata is nu nog de grootste vervuiler van ons land. Het bedrijf stoot volgens het RIVM veel meer kankerverwekkende stoffen uit dan verwacht.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van