Personeel stapt over naar KLM

Personeelstekort: Transavia schrapt deze zomer 500 vluchten

20 mei 2022 15:27 Aangepast: 20 mei 2022 16:37
Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Robin Utrecht

Vanwege een tekort aan cabinepersoneel schrapt Transavia dit zomerseizoen rond de 500 vluchten. De chartermaatschappij en reisorganisaties zoals TUI en Sunweb hebben er hun handen vol aan om oplossingen voor vakantiegangers te zoeken.

Volgens woordvoerder Esther van Tienen gaat het vanaf april tot en met oktober om "net boven de 2 procent" van het aantal vluchten dat wordt geannuleerd. Vóór corona was dat maar 0,5 procent, zegt ze. Nu is dat dus vier keer zo veel.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dichte tunnel is nog maar het begin: 'Personeelstekort duurt nog wel 30 jaar'

Ruim 90 bestemmingen

Gevraagd om concrete getallen zou het volgens Tienen gaan om rond de vijfhonderd vluchten. "De meeste annuleringen voor deze periode van zeven maanden zijn al doorgevoerd, de passagiers zijn hierover al geïnformeerd en we hebben met hen naar alternatieve oplossingen gekeken."

Transavia zegt deze zomer op meer dan 90 bestemmingen te vliegen vanuit de Nederlandse luchthavens Schiphol, Rotterdam-The Hague en Eindhoven. In sommige gevallen meerdere keren per dag.

'Doen er alles aan'

"We doen er alles aan om te voorkomen dat we vluchten moeten annuleren. Om het aantal te annuleren vluchten zo laag mogelijk te houden kijken we waar we vluchten kunnen samenvoegen en naar vervangende capaciteit, waardoor vluchten door een andere partij worden uitgevoerd", aldus Van Tienen.

"Toch moeten we helaas last-minute af en toe ook een vlucht eruit halen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Creatief met personeelstekort: 'Mijn inbox puilt uit van aanmeldingen'

Reisorganisaties hebben er last van: 'Vervelend voor klant'

Corendon vliegt vooral met eigen vliegtuigen, maar het doet ook zaken met Transavia. "Wij hebben niet meer problemen dan normaal", zegt woordvoerder Simone van den Berk, gevraagd om een reactie.

Andere reisorganisaties voelen de personeelstekorten wél. "Het komt ons bekend voor dat er vluchten worden geannuleerd, het is een vervelende situatie, vooral voor onze klanten", zegt Martine Langerak, woordvoerder van Sunweb. Ook De Jong Intra Vakanties spreekt van 'gedoe.'

Problemen niet zomaar voorbij

De problemen begonnen rond het begin van de meivakantie, aldus Langerak. Op de vraag of ze ook in de zomervakantie problemen verwacht, zegt Langerak: "De problemen zijn niet in één keer opgelost."

Ook bij TUI Nederland worden soms vluchten omgezet, zodat je bijvoorbeeld vanaf Rotterdam vliegt, in plaats van vanaf Schiphol, mailt woordvoerder Petra Kok in een reactie. Ze zegt dat alle reizen in de meivakantie zo konden doorgaan.

Later vertrek of andere luchthaven

Transavia zegt de overlast voor klanten tot een minimum te willen beperken. "We bieden altijd een goed alternatief, het grootste deel van de passagiers kan dezelfde dag alsnog vertrekken, of vanaf een andere luchthaven in Nederland", zegt Van Tienen.

Als passagiers op een andere luchthaven in Nederland aankomen dan vanaf waar ze vertrokken, dan verzorgt Sunweb bussen voor een transfer naar de luchthaven vanaf waar ze zijn vertrokken, zegt het bedrijf.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Mogelijk ook na de zomer minder treinen door personeelstekort bij NS

Personeelstekort bij Transavia

Net als in veel andere sectoren, kampt Transavia met personeelstekorten. De luchtvaartmaatschappij heeft met name te weinig stewards en stewardessen. En daarom kunnen niet alle vluchten worden uitgevoerd zoals gepland.

EditieNL sprak vrijdag met cabinepersoneel van het bedrijf, dat 'massaal' lijkt over te stappen naar zusterbedrijf KLM. "Je wordt steward om de wereld te zien, om ergens naartoe te gaan. Maar dat zit er bij Transavia niet in", vertelt Patrick (echte naam bekend bij de redactie) aan EditieNL. Hij wil omwille van zijn carrière niet bij zijn echte naam genoemd worden.

'Nachten overslaan'

"Je gaat alleen maar op en neer, je blijft nergens slapen. Omdat ze op hele rare tijden vertrekken sla je zo drie of vier nachten op een rij over."

Het grootste verschil met KLM vindt hij nog het feit dat hij geen invloed had op zijn rooster. "Je hele privéleven komt stil te staan. Dat bestaat eigenlijk niet meer. Bij KLM kun je nog wel roosterwensen doorgeven, maar bij Transavia was dat echt heel moeilijk. Aanvragen werden nooit gehonoreerd."

Andere arbeidsvoorwaarden

Birte Nelen van FNV Luchtvaart kent de klachten over de werktijden. Het speelt volgens haar niet alleen bij Transavia maar ook bij TUI. "Wat we zien is dat cabinepersoneel naar KLM overstapt vanaf TUI en Transavia.

En dat komt omdat de werk- en rusttijd bij de laatste twee veel minder gunstig zijn dan bij KLM. Transavia is wel een dochtermaatschappij van KLM, maar het is een low-costmaatschappij en ze hebben andere arbeidsvoorwaarden."

Die voorwaarden hebben een grote impact op het privéleven van de werknemers. "Wat we de afgelopen periode hebben gezien, is dat mensen van Transavia en TUI die overstap willen maken, omdat een KLM-rooster veel meer rust geeft."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van