Ga naar de inhoud
Hitte en oorlog

Landbouwministerie VS: lagere graanoogst door oorlog in Oekraïne

Het oogsten van graan in Oekraïne, juli 2021. Beeld © ANP / Shutterstock / Ukrinform

Het wereldwijde tekort aan graan zal voorlopig nog voor problemen zorgen. Vooral in Oekraïne zal minder geoogst worden door de oorlog. Maar ook in Australië, Marokko en India valt de oogst lager uit. 

Wereldwijd wordt er in het komende oogstjaar 775 miljoen ton tarwe geoogst, verwacht het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA). Dat is vier miljoen minder dan vorig jaar.

Tegelijkertijd is de vraag hoog: wereldwijd wordt komend jaar 788 miljoen ton aan tarwe geconsumeerd, verwacht het USDA. De oogst krijgt verschillende klappen, waardoor er een tekort aan graan is.

De zorgen over het tarwetekort zijn er al langer. Maar nu is voor het eerst becijferd hoe groot het tekort is.

Oorlog in Oekraïne

De Russische inval in Oekraïne zorgt voor de grootste klap. Op veel plekken in het land kan simpelweg niet geoogst worden vanwege de oorlog. En daarnaast is de opbrengst ook lager. 

Een andere boosdoener is het weer: in Marokko komt de oogst door droogte uit het laagste niveau sinds 2008. En in India hebben akkerbouwers last van hittegolven. Ook in de Europese Unie en China worden kleinere oogsten verwacht.

Oekraïne
Lees ook:
Oekraïne kan voor 8 miljard euro aan graan niet exporteren

Meer vraag dan aanbod

Waar het wel goed gaat is in Canada en Rusland, net als in Kazachstan en de Verenigde Staten. Maar de extra oogst in die landen is niet genoeg om te compenseren voor de lagere oogsten in de rest van de wereld.

Zoeken naar alternatieven

De vraag overtreft het aanbod, waardoor consumenten op zoek zullen gaan naar alternatieven. Die zoektocht wordt ook gestimuleerd door de hoge tarweprijzen.

De tarweprijs piekte wereldwijd in maart, vlak nadat Rusland een oorlog begon in Oekraïne. Die hoge tarweprijs is vanzelfsprekend ook in Nederland te merken: brood en granen waren in april maand bijna 6 procent duurder dan een jaar eerder, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Inflatie
Lees ook:
Inflatie blijft hoog: 'Energieprijzen sijpelen door naar voedsel'

Waarom de oorlog in Oekraïne kan leiden tot een voedselcrisis

02:53
Bron: RTL Z