Ga naar de inhoud
Duur veevoer

Vlees is flink duurder geworden en dat komt hierdoor

Straks ben je nóg duurder uit voor vlees. Beeld © ANP / Ramon van Flymen

Als je biefstuk of een stukje kip op tafel wilt zetten, dan ben je nu flink duurder uit dan vorig jaar. Zo steeg de prijs van rund- en kalfsvlees met bijna 18 procent. Dat komt vooral doordat veevoer duurder is geworden.

Niet alleen rundvlees werd duurder, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Voor varkensvlees betaal je nu 12 procent meer dan een jaar geleden en voor pluimveevlees, zoals kip, 9,4 procent.

Inflatie
Lees ook:
Inflatie blijft hoog: 'Energieprijzen sijpelen door naar voedsel'

Slager Niels Brouwer uit Utrecht spreekt zelfs van 25 procent meer dat hij kwijt is als hij vlees inkoopt. "Dat durf ik niet helemaal door te berekenen aan de klanten, daar worden ze niet blij van."

"Voorheen werd de prijs die ik moest betalen voor kip eens in de vier weken aangepast, maar nu gebeurt dat wekelijks en de prijs gaat alleen maar omhoog, het is echt bizar", aldus Brouwer.

De hogere prijzen voor vlees komen vooral doordat veevoer heel veel duurder is geworden, zegt Thijs Geijer, sectoreconoom Food bij ING. Grondstoffen die in veevoer zitten, zoals graan, mais en soja, bepalen tussen de 60 en 80 procent van kosten voor varkens- of pluimveehouders, aldus Geijer.

Graan, mais en soja

De prijzen voor onder meer granen en mais, die in veevoer zitten, begonnen te stijgen na corona. En daar kwam de Russische inval in Oekraïne, een belangrijke producent van onder meer graan, nog eens bovenop, aldus Geijer. 

De voerkosten voor varkens stegen daardoor in 2021 met 12 tot 15 procent en voor vleeskuikens met ruim 17 procent, blijkt uit cijfers van Wageningen Universiteit. 

Brood,
Lees ook:
Brood, pasta en margarine (nog) duurder door oorlog in Oekraïne

Dat je ossehaas of achterham duurder is komt verder ook door de hogere transportkosten, wat bijvoorbeeld vleesverwerkers raakt, vult Nadia Menkveld, sectoreconoom Agrarisch en Food bij ABN Amro, aan. "Daarnaast zijn ook de energiekosten en lonen gestegen."

Prijzen niet meteen doorberekend

De prijzen van onder meer voer stijgen al een tijdje, zegt zij. Ze worden niet meteen doorberekend, maar daar zit een tijdje tussen. Dat komt doordat boeren soms tegen een bepaalde prijs al voer hebben ingekocht, of doordat veevoerproducenten de prijzen van graan al voor een tijdje hebben vastgelegd.

Maar uiteindelijk moeten zij ook hogere prijzen gaan neerleggen en dat merken consumenten dan in de winkel, zegt Menkveld.

Nee,
Lees ook:
Nee, niet alles wordt duurder: deze producten werden goedkoper

Prijzen stijgen mogelijk nog verder

Bij hogere prijzen voor pluimvee speelt ook nog mee dat Oekraïne een belangrijke exporteur van pluimvee was, maar dat is nu stilgevallen, zegt Menkveld.

Het lijkt erop dat het nog niet gedaan is met prijsstijgingen voor vlees. Zo ligt het aantal Europese voedselproducenten dat erover denkt om in de komende maanden de prijzen te verhogen boven het hoogste niveau van de afgelopen elf jaar, blijkt uit data van Eurostat.

Waarom de oorlog in Oekraïne kan leiden tot een voedselcrisis

02:53
Dit is een artikel van