De gemeente Utrecht mag een ambtenaar niet ontslaan die via haar NS-kaart op kosten van de werkgever voor duizenden euro’s gebruik maakte van een huurauto van Greenwheels. De vrouw zegt dat het een vergissing was.
De gemeente wilde de ambtenaar op straat zetten, maar heeft daar van de Utrechtse kantonrechter geen toestemming voor gekregen.
Greenwheels
De 38-jarige vrouw werkte sinds 2010 voor de gemeente Utrecht en had de beschikking gekregen over een NS Business Card waarmee zij kon reizen met de trein. Privéreizen werden met haar salaris verrekend.
Afgelopen augustus ontdekte de afdeling personeelszaken dat NS voor de periode tussen 16 juni en 31 juli ruim 3500 euro in rekening had gebracht voor het gebruik van een huurauto van Greenwheels. Uit onderzoek bleek dat de vrouw de verhuurdienst had aangevraagd, en deze had gekoppeld aan de NS-kaart van de gemeente.

Tijdens het onderzoek verklaarde de vrouw dat het niet haar bedoeling was geweest om de kosten van het autogebruik ten laste van haar werkgever te laten komen.
Per ongeluk
Zij had zich met haar privégegevens aangemeld bij de Greenwheels-dienst, maar zou daarbij ook haar NS Business Card hebben gebruikt omdat zij dacht dat dat nodig was voor de aanmelding. Zo zouden de huurkosten voor de auto per ongeluk bij de gemeente terecht zijn gekomen.
Zij liet weten de kosten te zullen vergoeden. Overigens had de ambtenaar vanwege privéschulden al eerder een lening van 25.000 euro van haar werkgever gekregen.
Ontslag
De gemeente geloofde weinig van haar verklaring, en stapte naar de rechter om arbeidsovereenkomst met de vrouw te laten ontbinden. Volgens de werkgever was sprake van ernstig verwijtbaar handelen en een verstoorde arbeidsverhouding.
Uit een gisteren openbaar geworden uitspraak blijkt dat de Utrechtse kantonrechter in maart een stokje voor het ontslag heeft gestoken. De rechter erkent dat de vrouw verwijten zijn te maken, maar acht het niet onmogelijk dat de kosten voor de huurauto per ongeluk ten laste kwamen van de werkgever.
Weer aan het werk
Ook de verstoorde arbeidsverhouding is volgens de kantonrechter geen grond voor ontslag, omdat de gemeente geen waarschuwing gaf en geen pogingen deed de verhouding te herstellen.
Daarom moet de gemeente de ambtenaar weer aan de slag laten gaan. Als dat niet gebeurt moet het een dwangsom van 100 euro per dag betalen, die kan oplopen tot 10.000 euro. Wel moet de ambtenaar de kosten voor het autogebruik, die uiteindelijk uitkwamen op 6620 euro, terugbetalen aan de gemeente.
Op kosten gejaagd
Overigens blijkt uit de uitspraak ook dat de kwestie zowel de gemeente als de ambtenaar op véél hogere kosten heeft gejaagd.
De werkneemster eiste bij de rechter dat haar advocaatkosten van 20.000 euro zouden worden vergoed, maar die eis werd afgewezen. De gemeente maakte bijna 16.000 euro aan onderzoekskosten, maar mag die ook niet op de vrouw verhalen.

Advocaat Hans Stuiver van de ambtenaar zegt niet inhoudelijk op de zaak te kunnen ingaan, mede omdat het nog mogelijk is dat de gemeente in hoger beroep gaat. "De beroepstermijn loopt nog."
Woordvoerder van de gemeente Marieke Ruijgrok zegt dat de gemeente uitvoering geeft aan de uitspraak van de rechter. "Dat betekent dat mevrouw weer aan het werk is. Er wordt ook gewerkt aan herstel van de arbeidsrelatie." Of dat ook betekent dat de gemeente niet in hoger beroep gaat, is volgens haar echter nog niet zeker.