Goudgerand optiepakket

Tesla-topman Musk kan cashen: bonus van 21 miljard euro in zicht

21 april 2022 10:33 Aangepast: 21 april 2022 10:49
Tesla-ceo Elon Musk Beeld © Getty

Miljardair Elon Musk kan dankzij de goede resultaten van de door hem geleide automaker Tesla 23 miljard dollar (21,2 miljard euro) aan optiebonussen verdienen. Daarmee zou de rijkste man ter wereld nog rijker worden.

De fabrikant van elektrische auto's boekte in het voorbije kwartaal een omzet en winst die hoger waren dan analisten in doorsnee hadden verwacht (zie kader onderaan).

Samen met de goede resultaten in de voorgaande twee kwartalen heeft Tesla daarmee mijlpalen behaald die Musk recht geven op een fikse beloning in aandelenopties.

Goudgerand optiepakket

Dankzij de kwartaalomzet van bijna 19 miljard dollar en aangepaste winst voor afschrijvingen en belastingen van ruim 5 miljard dollar heeft Musk nu zicht op drie tranches aan opties op in totaal ruim 25 miljoen Tesla-aandelen.

Die opties geven hem het recht om de stukken tegen een flinke korting te kopen. Waar het aandeel Tesla woensdag sloot op ruim 977 dollar, hoeft Musk slechts 70 dollar te betalen. Dat levert een fikse papieren winst op. Directieleden van Tesla moeten nog definitief goedkeuring geven voor de nieuwe bonussen, die in 2018 zijn afgesproken.

Rijkste mens

Volgens een door persbureau Bloomberg bijgehouden lijst heeft Elon Musk momenteel een vermogen van 249,9 miljard dollar, dat grotendeels in aandelen Tesla zit. Daarmee is hij de rijkste mens ter wereld.

Een week geleden kondigde Musk aan socialmediaplatform Twitter te willen kopen voor 43 miljard dollar.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit wil Elon Musk veranderen bij Twitter

Recordkwartaal

Tesla boekte in het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van bijna 18,8 miljard dollar, tegen ruim 10 miljard dollar in de vergelijkbare periode vorig jaar. De winst bedroeg 3,3 miljard dollar, tegen 438 miljoen dollar vorig jaar. Zowel omzet als winst vielen hoger uit dan waar analisten op hadden gerekend.

Tesla had eerder al gemeld dat er de voorbije maanden een recordaantal van ruim 310.000 auto's waren afgeleverd. Door verstoringen in de logistiek was het wel een 'uitzonderlijk lastig' kwartaal.

Tesla verwacht heel 2022 last te hebben van problemen in de toeleveringsketen. De onderneming benadrukt dat de fabrieken al een aantal kwartalen onder hun capaciteit draaien. Dat is op dit moment de grootste beperkende factor voor Tesla, zo valt te lezen. Ondanks de problemen zal 2022 andermaal een recordjaar worden, zo is de verwachting.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van