Van onze partner

Uit elkaar in 2021? 5 slimme tips voor je belastingaangifte

12 april 2022 15:10 Aangepast: 13 april 2022 12:55

Belastingaangifte doen. Misschien wel het laatste waar je op zit te wachten als je net bent gescheiden. Maar vóór 1 mei moeten we er allemaal weer aan geloven. En als jullie vorig jaar uit elkaar gingen, mag je dit jaar nog één keer samen met je ex-partner aangifte doen. Dat loont, omdat je inkomsten en aftrekposten gunstig mag verdelen. Met deze vijf tips pak je het slim aan.

Manuela van Blanken is scheidingsexpert bij de Belastingdienst. Als er in je leven iets verandert, heeft dat vaak invloed op je aangifte, legt ze uit. "Denk bijvoorbeeld aan een huis kopen, een studie volgen of je hypotheek oversluiten. Ook scheiden of uit elkaar gaan heeft gevolgen voor je aangifte. Ik kan me goed voorstellen dat je hoofd er na een relatiebreuk niet naar staat om te praten over belastingen. Maar het geeft uiteindelijk ook rust als je je financiële situatie goed regelt. Er zijn een paar dingen waaraan je bij de komende belastingaangifte moet denken als je vorig jaar gescheiden bent."

1. Je bent geen fiscale partners meer

"Fiscale partners kunnen samen aangifte doen. Je bent bijvoorbeeld fiscale partners als je getrouwd bent, een geregistreerd partnerschap hebt of samenwoont en een samenlevingscontract hebt. Ook als je samen een koophuis bezit en bewoont, ben je fiscale partners. Jullie gegevens staan dan meestal in dezelfde aangifte. Samen aangifte doen bespaart tijd, voorkomt fouten en heeft vaak financiële voordelen. Omdat je gemeenschappelijke inkomsten en aftrekposten gunstig kunt verdelen, betaal je waarschijnlijk minder belasting."

Als jullie uit elkaar gaan, zijn jullie geen fiscale partners meer. Het fiscaal partnerschap eindigt zodra je het scheidingsverzoek of het verzoek tot ontbinding van het geregistreerd partnerschap hebt ingediend bij de rechtbank en jullie niet meer op hetzelfde adres staan ingeschreven. Woonden jullie wel samen, maar waren jullie niet getrouwd? Dan stopt het fiscaal partnerschap zodra jullie niet meer op hetzelfde adres staan ingeschreven.

Jullie mogen er wel voor kiezen om nog één keer voor het hele jaar als fiscale partners aangifte te doen. Na een scheiding in 2021 mag je in de aangifte over 2021 dus nog één keer de gunstige verdeling van aftrekposten toepassen. Let wel op: de verdeling kan invloed hebben op je inkomen en daarmee op toeslagen en andere inkomensafhankelijke regelingen. Als je wil weten hoe dat eruit gaat zien, kun je online eerst als proef samen de aangifte invullen."

2. Samen aangifte doen kan ook op afstand

"Goed om te weten: je hoeft niet met je ex-partner achter de computer te kruipen om als fiscale partners aangifte te doen. Je kunt in overleg ook zelf de gegevens van je ex-partner aanvullen. Bespreek dan vooraf wel met elkaar hoe je de gemeenschappelijke inkomsten en aftrekposten verdeelt. De totale verdeling mag niet meer of minder dan 100 procent zijn."

"Je zult zien dat de Belastingdienst veel van jullie gegevens al heeft ingevuld in de aangifte. Die moet je voor jou en je ex-partner goed controleren. Klopt het niet of ontbreekt er iets? Vul dan de gegevens aan."

3. Partneralimentatie moet je ook aangeven

"Heb je met je ex-partner afspraken gemaakt over partneralimentatie? Dan moet je die ook meenemen in je aangifte. Als je partneralimentatie ontvangt, moet je die aangeven als inkomen. Betaal je partneralimentatie aan je ex-partner, dan mag je dat bedrag aftrekken."

4. Hypotheekrenteaftrek aftrekken? Check de regels.

"Als jullie samen een koophuis hebben, is de hypotheekrente een belangrijke aftrekpost in de belastingaangifte. Helaas gaat daarin vaak iets mis bij stellen die uit elkaar gaan. Wie van jullie de hypotheekrente mag aftrekken en welk bedrag precies, is namelijk afhankelijk van meerdere factoren. Van wie is het huis, op wiens naam staat de hypotheek en wie blijft er in het huis wonen? En welke afspraken heb je daarover gemaakt? Het kan ook zijn dat je ex-partner jou uitkoopt – of andersom – of dat je het huis samen verkoopt. Per situatie gelden andere regels voor het aftrekken van de hypotheekrente. Op de website van de Belastingdienst lees je welke regels voor jullie gelden."

5. Maak gebruik van een scheiden-checklist

"Als je gaat scheiden, moet je ontzettend veel regelen. Om het overzicht te houden, kun je via belastingdienst.nl/scheiden een persoonlijke scheiden-checklist aanmaken. Binnen een paar minuten weet je wat je moet doen als je partner en jij uit elkaar gaan."

6. Kom je er niet uit? Vraag hulp!

"Ben je bezig met je aangifte, maar loop je ergens tegenaan? Op belastingdienst.nl/aangifte en op belastingdienst.nl/scheiden vind je allerlei informatie en handige hulpmiddelen. Kom je er nog steeds niet uit? Kijk op belastingdienst.nl/hulp of stel je vraag op FacebookTwitter of Instagram. Een beetje extra hulp is nooit ver weg."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van