Ga naar de inhoud
Van 19 naar 23 cent per kilometer

Werkgevers: onbelaste reiskostenvergoeding moet snel omhoog

Sommige werknemers kunnen op de fiets naar hun werk, maar dat geldt niet voor iedereen. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Jeffrey Groeneweg

Werkgevers willen dat het kabinet de onbelaste reiskostenvergoeding zo spoedig mogelijk verhoogt. Door de hoge brandstofprijzen wordt forenzen voor sommige medewerkers wel erg duur, zeggen ze.

Nu kunnen werkgevers 19 eurocent per kilometer vergoeden zonder dat werknemers er belasting over hoeven te betalen.

Het kabinet wil die vergoeding tijdens deze regeerperiode verhogen naar 23 cent per kilometer, maar werkgevers vinden dat het te lang duurt en willen dat de vergoeding sneller wordt verhoogd.

Vakbond
Lees ook:
Vakbond CNV: verhoog de kilometervergoeding zo snel mogelijk

Nu kost hogere vergoeding geld

Nu kunnen werkgevers ook al een hogere bedrag dan 19 cent per kilometer vergoeden, maar dan moeten de werkgever daar extra sociale premies over betalen en werknemers moeten er inkomstenbelasting over betalen, schetst Niek Hinsenveld, onderzoeker van werkgeversvereniging AWVN, het probleem.

"Het is dus duurder voor werkgevers en werknemers krijgen ongeveer de helft minder."

ANWB
Lees ook:
ANWB bezorgd om snel stijgende brandstofprijzen

Krappe arbeidsmarkt

Vier van de vijf werkgevers maken zich zorgen dat werknemers die afhankelijk zijn van de auto om naar hun werk te komen in de knel komen, aldus Hinsenveld. Het gevolg is dat werknemers niet naar hun werk kunnen komen, of het financieel voor hen lastiger wordt, zegt hij.

"Er zijn werknemers die verder weg van hun werk wonen en de arbeidsmarkt is nu ontzettend krap, dus de concurrentie om goed personeel is heel hoog. Je ziet dat werknemers dichterbij huis willen werken." Nu al overweegt de helft van de werkgevers de vergoeding wel te verhogen, of zij hebben dat al gedaan, aldus Hinsenveld.

Tweede
Lees ook:
Tweede Kamer wil volgend jaar al hogere kilometervergoeding

Al sinds 2006 niet verhoogd

Als de onbelaste reiskostenvergoeding niet eerder wordt verhoogd, dan kijken werkgevers naar alternatieve opties, zoals fietsen naar het werk, of reizen met het openbaar vervoer, maar dat is niet voor elke werkgever de oplossing, aldus Hinsenveld.

"Uiteindelijk wordt het wel geregeld, maar deze reiskostenvergoeding is al sinds 2006 niet verhoogd, het is tijd om dit te doen."

FNV:
Lees ook:
FNV: mensen veel harder geraakt door prijsstijgingen, hogere lonen noodzakelijk

CNV: hogere thuiswerkvergoeding

De thuiswerkvergoeding voor werknemers moet vanwege de inflatie omhoog van 2 naar 3 euro per dag. Dat vindt vakbond CNV. Uit onderzoek van de bond onder duizend thuiswerkers komt naar voren dat de huidige vergoeding van 2 euro per dag door de aanhoudende hoge inflatie niet volstaat.

Ruim zes op de tien ondervraagden komt niet uit met 2 euro per dag. Deze onbelaste vergoeding werd twee jaar geleden vastgesteld, maar ondertussen is alles flink duurder geworden, legt CNV uit. Behalve aan energie, is de thuiswerker ook meer kwijt aan koffie, thee, wc-papier en water.

CNV benadrukt dat een op de drie thuiswerkers helemaal geen vergoeding krijgt. De bond noemt dat een flinke besparing voor werkgevers. Ruim een kwart van de thuiswerkers krijgt wel een kostendekkende vergoeding.