Ga naar de inhoud
Binnen 30 minuten

Albert Heijn breidt snelle bezorging uit met weekboodschappen

Ga je zelf naar Appie, of laat je bezorgen? Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Harold Versteeg

Ook Albert Heijn gaat boodschappen snel thuisbezorgen. Daarvoor werkt het samen met maaltijdbezorgers Deliveroo en Thuisbezorgd.nl. Maar je moet wel iets langer wachten dan bij flitsbezorgers of Jumbo: binnen ongeveer 30 minuten heb je je spullen.

De slag om de consument breidt zich verder uit. Supermarkt Albert Heijn gaat 1200 producten snel thuis bezorgen bij consumenten. De proef begint met de levering vanuit twee supermarkten in Amsterdam. Bijna alle klanten die binnen de ring wonen kunnen er gebruik van maken.

Steeds sneller

Nu al kun je bij Albert Heijn je boodschappen laten thuisbezorgen, maar dat moet je dan wel van tevoren inplannen. Ook kun je via AH Compact een beperkt assortiment van 6000 producten laten bezorgen, dat gebeurt dan de volgende dag.

Verpakkingsvrij
Lees ook:
Verpakkingsvrij bij AH: even wennen, misschien gaan mensen meer recyclen

Ondertussen worden flitsbezorgers steeds populairder. Er zijn in Nederland inmiddels vier spelers, die beloven binnen 10 minuten een bak ijs, gevulde koeken of drankjes te brengen.

Bestellen populairder

De proef die Albert Heijn nu begint, borduurt voort op een samenwerking die drie jaar geleden begon met Thuisbezorgd.nl en Deliveroo, waarbij nu in 20 steden producten van AH to go-winkels wordt bezorgd.

Daarbij ging het tot nu toe alleen om producten die je direct nuttigt, zoals een broodje of een blikje drinken. Bij de nieuwe samenwerking gaat het ook om dagelijkse boodschappen.

Jumbo
Lees ook:
Jumbo neemt belang in flitsbezorger Gorillas

Consumenten zijn, mede door corona, minder geneigd om zelf naar de winkel te lopen. In plaats daarvan bestellen ze online. Vorig jaar steeg de omzet bij e-commerce met 35 procent en dat is aanzienlijk meer dan de omzetgroei van Albert Heijn als geheel.

Voordelen voor Albert Heijn

Door vanuit de eigen winkels de bestelde boodschappen te gaan bezorgen omzeilt Albert Heijn het probleem waar flitsbezorgers momenteel tegenaan lopen: de weerstand van consumenten en gemeenten tegen darkstores in hun buurt, zegt Dirk Mulder, die zich bij ING onder meer richt op detailhandel.

Verder kunnen de bezorgers van Thuisbezorgd en Deliveroo efficiënter werken, de ene keer bezorgen ze namelijk een maaltijd van een restaurant, daarna een bestelling bij Albert Heijn, zegt hij.

Ook
Lees ook:
Ook Rotterdam verbiedt nieuwe dark stores voor flitsbezorging

Ook geeft het model dat er binnen 30 minuten wordt bezorgd, in plaats van de tien minuten die flitsbezorgers aanhouden, wat meer ruimte aan Albert Heijn, aldus Mulder. "En mocht Albert Heijn de samenwerking met Deliveroo en Thuisbezorgd.nl naar meer winkels uitbreiden, dan zal de afstand naar consumenten geringer zijn dan die flitsbezorgers nu vanuit hun darkstores moeten overbruggen."

30 minuten te lang?

"Daar tegenover staat dat het mogelijk wat meer tijd zal kosten om de bestelde boodschappen bij elkaar te zoeken, omdat in de winkels van Albert Heijn ook nog klanten rondlopen", zegt hij.

Overvol
Lees ook:
Overvol op markt voor online supers; kunnen ze wel winst maken?

Verder zal het voor jongeren mogelijk een obstakel zijn dat ze maximaal 30 minuten moeten wachten, in plaats van de 10 minuten die flitsbezorgers en Jumbo aanhouden, zegt Mulder.

'Beter met Thuisbezorgd, dan met flitsbezorger'

Het is wel een verstandige keuze van Albert Heijn om samen te werken met Thuisbezorgd en Deliveroo in plaats van met flitsbezorgers, vindt Mulder. "Deliveroo en Thuisbezorgd zijn gevestigde partijen, terwijl flitsbezorging nog een relatief nieuw fenomeen is."

Deze
Lees ook:
Deze supermarkten staan op boodschappenlijstje van Jumbo en Plus

Daarbij zullen waarschijnlijk niet alle vier flitsbezorgers die nu in ons land actief zijn, Gorillas, Flink, Getir en Zapp, het redden, verwacht hij. Dat betekent dat je, als je met één van hen samenwerkt, wel net de goede moet uitkiezen.

'Lastiger voor andere ketens om aan te haken'

Jumbo, na Albert Heijn de in grootte tweede supermarkt in Nederland, werkt sinds kort samen met flitsbezorger Gorillas. Dat gebeurt wel op grotere schaal. Jumbo en Gorillas werken in 13 Nederlandse steden samen en ook in Antwerpen in België.

Het wordt voor andere supermarktketens nu lastiger om ook snel boodschappen te gaan bezorgen, denkt Mulder. "Het wordt steeds lastiger voor kleinere ketens om in dit geweld mee te draaien. Ze hebben te maken met steeds grotere investeringen die nodig zijn", zegt hij. 

De keiharde strijd tussen flitsbezorgers kent maar 1 winnaar

03:16
Dit is een artikel van