Ga naar de inhoud
Personal finance

VEH: 'Betaalbare woningen' voor veel mensen niet betaalbaar

Een bouwvakker aan het werk. Beeld © Archiefbeeld ANP

Het kabinet wil woningen tot 355.000 euro aanmerken als 'betaalbaar', maar volgens de Vereniging Eigen Huis (VEH) zijn woningen in die prijsklasse voor veel mensen onbetaalbaar. Als het kabinet met name woningen in die prijsklasse bouwt, blijft het woningtekort bestaan, zo waarschuwt de belangenclub.

Morgen debatteert de Tweede Kamer over de Nationale Bouw en Woonagenda. Tot 2030 moeten er 900.000 woningen gebouwd worden, zo staat in de Bouwagenda. Twee derde daarvan, 600.000 woningen, moet in de 'betaalbare' prijscategorie vallen.

Maar 335.000 euro is voor veel mensen veel te veel, zo becijferde de VEH. Een huis kopen van 355.000 euro is alleen haalbaar als twee mensen samen een huis kopen, die beiden ongeveer 2740 euro per maand verdienen, berekent de belangenclub. Een gecombineerd maandloon van bijna 5500 euro dus. Veel stelletjes met een middeninkomen verdienen echter minder.

Rekensommen

De VEH maakte rekensommen voor verschillende werkenden. Een fulltime werkende politieagent (2912 euro per maand) en een in deeltijd werkende secretaresse (1606 euro) kunnen samen maximaal 272.431 euro lenen voor een woning, aldus de berekeningen. Er moet dan dus eigen geld bij, willen ze een huis kopen.

Datzelfde geldt voor een fulltime werkende loodgieter (2225 euro per maand) en een parttime leerkracht (2430 euro) in het basisonderwijs. Die krijgen een hypotheek van maximaal 280.728 euro. Singles kunnen het al helemaal vergeten.

'Starters
Lees ook:
'Starters op de woningmarkt lenen vaak veel te veel'

Wat is de NHG-grens?

NHG staat voor Nationale Hypotheek Garantie. Huizenkopers dekken zich met de garantie in tegen economische rampspoed. De NHG werkt als een soort verzekering, om te voorkomen dat huizenbezitters die in de financiële problemen raken met een restschuld blijven zitten als zij hun huis door overmacht moeten verkopen.

Via het NHG krijgt de bank of andere hypotheekverstrekker het verschil betaald tussen wat er ooit is uitgeleend om het huis te kopen en wat de woning nog opleverde bij verkoop. De restschuld is vervolgens in handen van NHG, die deze kan kwijtschelden. 

Wie een huis met NHG-garantie koopt, betaalt een iets lagere rente. Niet iedere woning komt echter in aanmerking. In 2021 lag de grens op 325.000 euro en nu op 355.000 euro.

Type, prijsklasse en aantallen

Het woningtekort wordt dus niet opgelost, als het kabinet bij de betaalbaarheid de NHG-grens aanhoudt, aldus Karsten Klein, directeur bij de VEH. "Goedkopere woningen moeten worden gegarandeerd door de bouwplannen verder te specificeren naar type, prijsklasse en aantallen.”

"De bouw van écht betaalbare woningen wordt nog een hele uitdaging. Naast de kwantiteit moet ook de kwaliteit op orde zijn. Als de bouwproductie niet past bij de financiële mogelijkheden en woonwensen van de doelgroepen, dan wordt het woningtekort maar deels opgelost."

Problemen op de woningmarkt: bijbouwen heeft geen zin, de rente moet omhoog

02:47

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van