Ga naar de inhoud
'Licht briesje'

Druk op woningmarkt neemt iets af, maar prijzen nog torenhoog

Een verkocht huis in de gemeente Schiedam. Beeld © ANP

Ook in de eerste drie maanden van 2022 zijn koophuizen weer een stuk duurder geworden. De gemiddelde prijs voor een woning kwam uit op 428.000 euro. Dat komt neer op een percentuele prijsstijging van 13,7 procent, in vergelijking met een jaar eerder.

Het gaat dan om bestaande bouw. Voor een gemiddeld nieuwbouwhuis betaal je 466.000 euro. Dat is 11,5 procent hoger dan vorig jaar. Dat blijkt uit de jongste cijfers van makelaarsvereniging NVM, die vanochtend bekend zijn gemaakt. 

Na drie kwartalen op rij met prijsstijgingen van rond de 20 procent koelt het in de eerste drie maanden van 2022 wel iets af, merken de makelaars. 

Huizenprijzen
Januari 2022:
Huizenprijzen blijven maar stijgen, aanbod daalt fors

"Het is nog te vroeg om conclusies te trekken hoe de meest recente ontwikkelingen in Oekraïne de stijgende hypotheekrente en energiekosten gaan doorwerken", zegt NVM-voorzitter Onno Hoes. Vooralsnog is de vraag onverminderd groot en het aanbod nog altijd te klein. "Ik maak me daar grote zorgen over."

Toch spreekt ook de NVM van een 'licht briesje' op de oververhitte woningmarkt.

Het aantal transacties en de gemiddelde verkoopprijs per regio:

Rente omhoog

De hoge inflatie, de oorlog in Oekraïne en de westerse sancties voor Rusland leiden tot onzekerheid op financiële markten. En dat heeft dus ook effect op de woningmarkt. Zo zijn de hypotheekrentes gestegen, waardoor de maandlasten van nieuwe huiseigenaren mee stijgen. Dat zorgt ervoor dat mensen minder geld kunnen lenen.

In theorie leidt dat tot afnemende vraag, waardoor de druk op de huizenmarkt vermindert. Zo zijn de huizenprijzen in het eerste kwartaal van 2022 ten opzichte van de laatste drie maanden van 2021 zelfs iets gedaald. In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar is er nog steeds sprake van een flinke stijging, maar wie eind vorig jaar een huis kocht was gemiddeld iets duurder uit. 

Prijzen blijven stijgen

Maar structureel dalende huizenprijzen? Nee, daar hoeven huizenzoekers niet op te rekenen. "De huizenprijsgroei gaat wel afzwakken de komende tijd", verwacht huizenmarkteconoom Carola de Groot van de Rabobank. Dat wil zeggen: huizenprijzen blijven stijgen, maar wel minder hard dan nu. 

Voor dit jaar gaat de bank nog uit van een gemiddelde stijging van ruim 17 procent. Volgend jaar zal dat zo'n 5,5 procent zijn, zo is de raming. 

De gemiddelde verkoopprijs en de stijging ten opzichte van vorig jaar:

Opnieuw slecht nieuws

Maar die afkoeling is niet per se goed nieuws, voor bijvoorbeeld starters die al lang op zoek zijn naar een huis. "Op het moment dat je ziet dat de rente oploopt en de huizenprijzen toch nog best wel stijgen, ja dat betekent eigenlijk alleen maar dat de betaalbaarheid verder onder druk komt te staan", aldus De Groot. 

Hypotheekrente
Lees ook:
Hypotheekrente is al verdubbeld: moet je nu snel vastzetten?

"Wat je aan hypotheek kunt krijgen is afhankelijk van je inkomen, maar ook van de rente. En op het moment dat de rente stijgt kun je dus minder hypotheek krijgen. Dat zal de betaalbaarheid voor sommige groepen nog lastiger maken", vult Philip Bokeloh van ABN Amro aan.  

Dat blijkt ook uit een berekening van De Hypotheker (zie kader hieronder). De hogere rente leidt ertoe dat mensen duizenden euro's minder kunnen lenen sinds januari dit jaar. Terwijl huizenprijzen dus met tienduizenden euro’s blijven stijgen op jaarbasis. 

Hogere rente: minder lenen

Op verzoek van RTL Z heeft De Hypotheker uitgerekend wat de maximale hypotheek is voor een koppel met een modaal salaris (36.000 euro en 35.000 euro). Het gaat dan om een hypotheek met een rentevaste periode van 10 jaar, met NHG.

  • Begin januari stond de rente op 1,15 procent, de maximale hypotheek is dan 378.146 euro.
  • De huidige rente is 2,15 procent, de maximale leensom is nu 360.805 euro.

"Dit betekent dat zij in een aantal maanden tijd maar liefst 17.341 euro minder kunnen lenen. In de huidige markt met de stijgende huizenprijzen geeft dit de nodige impact", aldus Carina Kloet, woordvoerder van De Hypotheker.

Waarom Hugo de Jonge weinig kan doen voor de woningmarkt

03:04