Een werknemer van het ministerie van Defensie die zijn werkgever heeft opgelicht voor bijna 600.000 euro, moet 9 maanden de cel in. De man liet onder meer neponderdelen leveren, waarvoor Defensie honderden keren meer dan de waarde betaalde.
Gisteren veroordeelde de rechtbank Zeeland-West Brabant in Breda de man tot een gevangenisstraf van 15 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Hij moet dus 9 maanden de cel in. Daarmee kwam de man er relatief licht vanaf. De officier van justitie had 36 maanden cel geëist.
Oplichtingspraktijk
De 37-jarige man werkte voor Defensie, aanvankelijk in de rang van kapitein, later als burger. In maart 2015 werd hij verantwoordelijk voor het op voorraad houden van de onderdelen voor de Bushmaster. Dat is een gepantserd legervoertuig dat onder meer is ingezet tijdens de missies in Afghanistan en Mali.
In die functie begon de man vrijwel meteen met zijn oplichtingspraktijken. Daarbij ging hij zeer geraffineerd te werk. Hij schreef bedrijven van zijn vrouw en schoonzus met een nieuwe naam in bij de Kamer van Koophandel, en zette die vervolgens in het systeem van Defensie als leverancier van Bushmaster-onderdelen.
Neponderdelen
Vervolgens zorgde hij ervoor dat Defensie onderdelen bij die bedrijven bestelde. Daarvoor factureerde hij bedragen van tienduizenden euro's. In ruil daarvoor leverde hij neponderdelen.

Zo leverde hij in plaats van Bushmaster-onderdelen bijvoorbeeld slangetjes voor een remsysteem van auto's en pompjes uit koffiezetapparaten.
De prijsverschillen waren enorm. Zo factureerde de man in het voorjaar van 2015 ruim 58.424 euro voor tien kabeltjes, die hij had ingekocht voor 157,40 euro. In maart 2016 betaalde Defensie bijna 120.000 euro voor 17 elektrische pompen, die de man had ingekocht voor 424,49 euro.
Collega’s hacken
Ook liet hij Defensie bijna 50.000 euro betalen voor niet-uitgevoerde reparaties van zeven aggregaten. Door collega's te hacken en hun inloggegevens te gebruiken kon hij in het computersysteem van Defensie zetten dat de onderdelen waren geleverd.
Pas in 2019 liep de man tegen de lamp, nadat de Belastingdienst vraagtekens had gezet bij de inkomsten. Uit onderzoek bleek vervolgens dat de man Defensie in totaal had opgelicht voor ruim 584.000 euro.
Schulden
Tijdens de rechtszaak beweerde de man dat hij het geld achterover drukte omdat hij schulden had. Erop gewezen dat die schulden slechts 30.000 euro waren, erkende hij dat hij daarna steeds 'zijn morele kompas opzij had gezet'.

Zijn advocaat vroeg om een taakstraf, mede omdat de man spijt betuigde, de schade wil terugbetalen en geen strafblad had. Ook wees zij erop dat hij zijn baan bij Defensie is kwijtgeraakt, maar inmiddels wel weer aan de slag is bij een woningcorporatie.
Die baan zou hij kwijtraken als hij langdurig de gevangenis in moet. Daardoor zou de kans dat hij de schade ooit kan vergoeden aan Defensie nog kleiner worden. Ook zou zijn gezin met jonge kinderen daardoor worden getroffen.
Celstraf, maar wel werken
De rechtbank achtte een taakstraf niet zwaar genoeg gezien de ernst van de oplichting. De man werd gisteren veroordeeld tot 15 maanden celstraf, waarvan 6 voorwaardelijk. Ook moet hij de schade vergoeden. Waarschijnlijk kan de man deelnemen aan een project waarbij gevangenen naar hun werk kunnen blijven gaan.
De 42-jarige schoonzus van de man werd wegens medeplichtigheid veroordeeld tot een taakstraf van 120 uur, een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden en terugbetaling van 18.000 euro. Zijn echtgenote werd vrijgesproken van medeplichtigheid, omdat er geen bewijs was dat zij van de oplichting wist.